2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Megérkezett a Szépművészetibe Klimt egyik főműve

2010. szeptember 15. 17:02 MTI

Megérkeztek a műtárgyak a Szépművészeti Múzeum szeptember 23-án nyíló, Nuda Veritas - Gustav Klimt és a bécsi szecesszió kezdetei 1895-1905 című tárlatra, amely az intézmény utolsó nagy kiállítása a várhatóan januárban kezdődő átépítés előtt. Gustav Klimt egyik főművét, a Nuda Veritast a sajtó jelenlétében csomagolták ki.

Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója elmondta: a 202 műalkotást felvonultató tárlat a bécsi Secession művészegyesület Gustav Klimt nevével fémjelzett korai szakaszát mutatja be. A 2011. január 9-éig látható kiállításon körülbelül hetven művész alkotását csodálhatják meg a látogatók, Gustav Klimttől 57 művet mutatnak be. A főigazgató hangsúlyozta: a kiállítás nagyrészt a rajzokra és a sokszorosított grafikákra koncentrál, ezeket néhány kiemelkedő festménnyel egészítettek ki, köztük a leghíresebbel, a Nuda Veritas - a meztelen igazság című képpel és további hat Klimt-festménnyel.

Baán László kiemelte: a tárlat törzsanyagát a bécsi Albertina adta, de érkeztek művek osztrák, svájci, amerikai és japán köz- és magángyűjteményekből is. Baán László szerint a tárlat egyik kuriózuma a Japánból érkező Arany lovas - Az élet harc című kép. Mint fogalmazott, ezért még Bécsből is érdemes idelátogatni. Ugyanakkor hozzátette: ez a műalkotás csupán hét hétig lesz látható.

A jövő csütörtökön nyíló kiállítást eredetileg 2008-ban szerették volna megvalósítani a Ferdinand Hodler-tárlattal egy időben, de a Nuda Veritast akkor műtárgyvédelmi okokból nem engedték külföldre az osztrák hatóságok. A főmű nélkül pedig nem akarták megrendezi a tárlatot.

Marian Bisanz-Prakken, a bécsi Albertina művészettörténésze, a tárlat kurátora elmondta: a kiállítás 1895-től 1905-ig tekinti át az osztrák művészettörténészet hatásában leggazdagabb időszakát, az Ausztria Képzőművészeinek Egyesülete, a Secession megalakulásától a Klimt-csoport kilépéséig. Mint fogalmazott, a Nuda Veritas egy évvel az egyesület megalakulása után született, és újszerű képi megfogalmazása, a női alak erotikus kisugárzása akkor sokakban felháborodást keltett, "sokkolta a közvéleményt". Kiemelte: a kép kerete is remekmű, amelyet a festő testvére, az aranyműves Georg Klimt készített.

Gonda Zsuzsa, a tárlat társkurátora ismertette a kiállítás szerkezetét. Mint elmondta: történetiségében mutatják be a bécsi szecesszió kezdetét, így láthatók lesznek az egyesület megalapításában részt vevő művészek korai munkái is. Külön fejezetet szenteltek a Ver Sacrum (Szent tavasz) folyóiratnak, amelynek hat évfolyamát ezen alkotók illusztrálták, valamint az 1902-es Beethoven-kiállításnak, amely szerinte a korszak összművészeti törekvéseit tetőzte be. A tárlaton kiemelt szerepet kap az egyesült első elnöke, Gustav Klimt.

Felidézik a Klimt művészetének meghatározó állomását jelentő, a bécsi egyetem fakultásait szimbolizáló három, időközben megsemmisült mennyezetképet, vázlatok segítségével ismerhetik meg a látogatók a Beethoven-fríz elkészülésének állomásait, de bepillanthatnak az alkotó portréművészetébe és erotikus rajzaiba is.

A nemzetközi kontextus megteremtése érdekében a tárlaton láthatóak lesznek például Cézanne, Degas, Toulouse-Lautrec, Gauguin, Munch vagy Hodler munkái is - ezeket a képeket a kurátorok a Szépművészeti és az Albertina grafikai gyűjteményéből válogatták. A tárlaton a hazai művészetet egyetlen alkotó képviseli, Kövesházi Kalmár Elza két kisebb szobra.

A kiállítás mintegy száz millió forintból valósul meg, a Nuda Veritas biztosítási értéke 25 millió euró, azaz mintegy 7 milliárd forint, az egész tárlatot 35 milliárd forintra biztosították.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár