2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Az őskori vadászokkal kezdődött a globális felmelegedés

2010. július 5. 10:06 Science Daily, MTI

Az őskori vadászokkal kezdődött tizenötezer éve az emberi tevékenység okozta, azaz az antropogén felmelegedés - állítják amerikai kutatók a Geophysical Research Letters című szaklapban közzétett tanulmányukban.

Christy Doughty, Adam Wolf és Chris Field, a Carnegie Institution for Science kutatói által felvázolt forgatókönyv szerint (Biophysical feedbacks between the Pleistocene mega-fauna extinction and climate: The first human-induced global warming?) e folyamat első lépéseként fogyatkozni kezdett 15 ezer éve a mamutpopuláció létszáma. Ennek egyrészt természetes okai voltak: ebben az időben ért véget a jégkorszak, másrészt kihalásukhoz az ember is hozzájárult.

A mamutok, amelyek a prériken éltek, alaphelyzetben lelegelték a növekedésnek indult kis nyírfákat is, így az adott területnek fennmaradt a füves sztyeppe jellege. Ám ahogy tünedeztek el a mamutok, "támadásba lendültek" a nyírfák, amelyek egyre nagyobb területet hódítottak meg, átalakítva annak jellegét. S bár északon alig 2 méteres törpenyírfák nőttek, azok is képesek voltak átvenni az uralmat.

A fák megváltoztatták a táj színét, amely sötétebbé vált, s ezáltal több hőenergiát volt képes elnyelni, majd "viszonzásul" az erdők felmelegítették a levegőt. Ez a folyamat felerősítette a természetes felmelegedést, amelyet a mamutok egyre nehezebben viseltek el, számuk tovább fogyatkozott, ezzel párhuzamosan egyre terjeszkedtek a nyírfák.

A kutatók, hogy kiderítsék, mennyire befolyásolta ez a folyamat az éghajlatot, őskori polleneket vizsgáltak, amelyeket Alaszka, Szibéria és a Yukon térségének tavainak üledékéből nyertek. A tudósok elsősorban a nyírfa pollenjeit vizsgálták, amely igen "igyekvő", ha nyílt térségek meghódításáról van szó. Mint kiderült, tizenötezer évvel ezelőtt, pontosan abban az időben, amikor lecsökkent a mamutok létszáma és a vadászok megérkeztek a térségbe, a nyírfapollen mennyisége hirtelen megnőtt.

Annak megállapítására, hogy mekkora pótlólagos területet hódítottak meg a nyírfák a mamutok "visszavonulásának" köszönhetően, a tudósok kiszámították a modernkori elefántok táplálkozásával a környezetre gyakorolt hatását. Ebből arra a következtetésre jutottak, hogy néhány évszázad leforgása alatt a mamutok eltűnésének köszönhetően a kezdetben gyérszámú nyírfa meghódította Szibéria, valamint Ázsiát és Alaszkát összekötő földterület, Beringia területének egynegyedét.

A nyírfák elterjedéséért a mamutok kihalása csupán negyedrészt volt felelős, a többi természetes okok miatt következett be. A vizsgált néhány száz év alatt egyébként az átlaghőmérséklet 0,1 Celsius fokkal emelkedett. Mivel a mamutok kihalásában az őskori vadászok is ludasok voltak, így hozzájárultak a globális felmelegedéshez is. "Az ember sok ezer évvel korábban kezdte befolyásolni a globális éghajlatot, mint eddig feltételezte a tudomány, ekkor kezdődött az ember kora a földtörténetben, az antropocén időszak" - hangsúlyozták a szerzők.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár