2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Középkori toronyra bukkantak Temesváron

2009. szeptember 24. 07:46 MTI

Valószínűleg Károly Róbert király által építtetett középkori torony alapjai kerültek a felszínre Temesváron a Hunyadi-kastély udvarán.

A temesvári Hunyadi-kastély helyén 1307-ben épült fel Károly Róbertnek, az Anjou-ház alapítójának megrendelésére egy kastély. A királyi udvar 1315-ben költözött ide, s itt éltek 1323-ig, amikor az uralkodó Visegrádra helyezte át a királyi udvart - mondta el a sajtó képviselőinek a budapesti Román Kulturális Intézetben tartott tájékoztatón szerdán Kopeczny Zsuzsana, a temesvári Bánát Múzeum archeológusa.

Tájékoztatása szerint a 2009-es év nyarán a jelenlegi kastély belső udvarának kutatásakor a régészek egy Anjou-kori lakótorony falmaradványaira bukkantak. A lakótorony téglából épült, alapozásként velencei mintára tölgyfa cölöpöket használtak, s feltehetőleg olasz építészek is részt vettek a munkában. A felfedezett lakótorony 11 méter hosszú oldalakkal rendelkező négyzetes építmény, alapja 120 négyzetméter, a sarkokon támpillérekkel erősítették meg.

A feltáráskor előkerült számos 14-16. századi tárgy, úgy mint egy csontfurulya, 1330-ban vert ezüst dénár, nyílhegyek, és II. Ulászló-kori dénárok is. A török hódoltság idejéből kerámiaedények, pipák, kályhacsempedarabok láttak ismét napvilágot. A kutatás során a középkori kastély különböző periódusaiból származó falmaradványok, valamint az azt körülvevő fa erődítmény is felszínre bukkant.

Az ásatási helyszín kísérővel látogatható, s a kutatás révén előkerült tárgyak a központi kiállításban kapnak majd helyet. A feltárások még 2-3 évig is eltarthatnak - jelentette ki Dan Leopold Ciobotaru, a Bánát Múzeum igazgatója. Szavai szerint a feltárás nem csupán archeológiai, történelmi szempontból fontos, hanem a turizmus fellendülését is elősegítheti.

A kastély eredeti kinézetéről kevés írásos információjuk van, főként metszetek és krónikák - mondta Alexandru Radulescu, a Temesvári Nyugati Tudományegyetem professzora, a régészeti feltárás vezetője. Kiemelte: a történelem folyamán a kastély számos átépítésen és bővítésen ment keresztül, a török hódoltság idején kastélyként funkcionált, az osztrák uralom alatt kaszárnyává, katonai laktanyává alakították át. Ezután ismét kastély, majd végül a múzeum helyszíne lett. A jelenleg restaurálás alatt álló épület 2007 óta régészeti kutatások tárgya - tette hozzá.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár