2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Az élvezetek története a császárkori Rómában

2009. július 6. 11:16 MTI

Míg a közfelfogás szerint a császárkori Rómában a patríciusok naphosszat dőzsöltek, éjszakánként pedig vad orgiákon múlatták az időt, a valóságban mégsem folytattak olyan kicsapongó életet, mint ezt sokat feltételezik - állítja egy brit történész.

Ray Laurence, a Birminghami Egyetem kutatója, aki elsősorban a római kori urbanizációval foglalkozik, legújabb könyvében, a Római Szenvedélyek/ Az élvezetek története a császárkori Rómában (Roman Passions/ A History of Pleasure in Imperial Rome) című művében egy egész más képet fest az i.sz. 1. évszázad Rómájáról

Az első császárok idején Róma volt a világ első globális birodalma, s egyben az első fogyasztói társadalma. Özönlöttek a városba a javak az impérium minden csücskéből, egyre több lett a tehetős rómaiak száma, akik nem sajnálták a pénzt a luxuscikkekre - selyemre, arany és ezüst étkészletekre, műtárgyakra, ritka parfümökre, egzotikus fűszerekre, vagy vidéki villára. Némely szokást, amelyet korábban a henyeség jeleként értékeltek, a császárkorban már a hagyományos római életmód részeként tálalták.

Egy hamisítatlan római polgár rendszeresen eljárt a fürdőkbe, bort fogyasztott, amelyet nagy mennyiségben állítottak elő Itáliában és a tartományokban, s amely mindenki számára hozzáférhető volt. A kifinomult élvezetek részei voltak a római életmódnak, a polgárok ettek-ittak, s a testi örömöket sem vetették meg. Ám rosszallást váltott ki, ha valaki elhanyagolta politikai, vagy polgári kötelességeit. A rómaiak nem voltak elpuhultak, még az idősebb szenátorok sem feledkeztek el a rendszeres testedzésről.

Ami az orgiákat illeti, némely villa falát érzéki jeleneteket ábrázoló freskók díszítették. Ugyanakkor, mint Ray Laurence rámutat, nincs semmiféle régészeti bizonyíték arra nézve, hogy bárki is orgiát rendezett volna. A rómaiak élvezték a szexet mind a házasságban, mind azon kívül, s az ókori graffitik tanúsága szerint a férfiak mindkét nem szépségét tudták értékelni. Ám a szerelmet szigorúan "négyszemközt", a hálószoba falai között tudták elképzelni.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár