2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Elárverezik Gandhi szandálját

2009. február 13. 17:02 MTI

Elárverezik Mahátma Gandhi személyes tárgyait, többek közt jellegzetes fémkeretes szemüvegét, amely elmondása szerint egy szabad India képét láttatta vele. Az aukciót márciusban tartják.

A spirituális és politikai vezető relikviáiból rendezett árverés azért is bír nagy jelentőséggel, mert az indiai függetlenségi mozgalom aszkéta vezetőjének alig volt valamije - számolt be Julien Scharer, a New York-i Antiquorum aukciósház munkatársa csütörtökön.

Március 5-én a férfi védjegyének számító szemüveg, egy használt bőrszandál, egy drága zsebóra, egy rézedény, valamint egy tányér kerül 20 és 30 ezer dollár (4,6-6,9 millió forint) közötti kikiáltási áron kalapács alá. Scharer elmondása szerint a vevők a világ minden tájáról jelezték vásárlási szándékukat. Közülük vannak olyanok, akik fontos személyiségek, vagy kifejezetten Gandhi iránt érdeklődnek, de olyanok is, akik történelmi órákat gyűjtenek. A darabokat egy amerikai magángyűjtő bocsátja eladásra, aki a Gandhi család leszármazottaitól szerezte be a tárgyakat.

Az aukciósház szerint a politikus a szemüveget és annak bőr tokját a hadsereg egyik ezredesének ajándékozta, aki inspirációt kért tőle. A vezető a szemüveget átadva azt mondta: ez adta neki a független India képét. Scharer szerint a fémből és színezett aranyból készült szemüveg kiváló állapotban van. Az időmérő egy 1910-ben készült Zenith sterling ezüst, nem kulccsal felhúzható zsebóra, amelyet a vezető unokahúgának, Abha Gandhinak adott. Az óra nagyon fontos volt Mahátma számára, aki nagyra becsülte a pontosságot. "Ez egy olyan tárgy volt, amelyet imádott" - mondta Scharer. A negyvenes években Gandhi gyakran volt látható az ágyékkötőjéhez kapcsolt órával.

A rézedényt és a tányért Gandhi szintén unokahúgának ajándékozta, aki hat éven át dolgozott asszisztenseként. Az elnyomás ellen erőszakmentességgel küzdő Mahátma az ő karjaiban halt meg 1948-ban, miután lelőtték. A szandált Gandhi egy brit tisztnek ajándékozta, aki a jemeni Ádenben készített fotót a Londonba tartó vezetőről. A politikus egy kerekasztal-beszélgetésre utazott a brit fővárosba 1931-ben, amelynek témája az indiai függetlenség volt.

Az aukciósház tájékoztatása szerint a tárgyak mellé hitelességüket bizonyító dokumentumok is rendelkezésre állnak.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár