2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Félszáz fotóval idézik meg Gandhit

2008. november 28. 11:05 MTI

Majdnem ötven fotográfián keresztül idézi meg Mahatma Gandhi alakját az Iparművészeti Múzeum tárlata péntektől; az indiai politikus és gondolkodó halálának 60. évfordulója alkalmából rendezett kiállítás az év végéig látogatható.

Eredeti nevén Mohandász Karamcsand Gandhi (1869-1948) a Mahatma nevet híveitől kapta; a Mahatma szanszkrit szó, jelentése: "nagy lélek", ezen a néven vált a békés ellenállás jelképévé. A fotográfiák a National Gandhi Museum tulajdonában vannak, s Magyarországon még sosem láthatta a közönség - hangsúlyozta Szabó Krisztina, az intézmény sajtóreferense. Hozzátette: a budapesti anyagot az indiai nagykövetség válogatta, s így az érdeklődők egy Gandhi életútját bemutató tárlatot tekinthetnek meg.

A fényképeken elsősorban politikusokkal látható, egyebek mellett amint megbeszélést folytat Nehruval, a kongresszus elnökével Mumbaiban (Bombayban), megnyitó beszédet tart a kongresszus Karacsiban tartott nyílt ülésén. A fényképek megörökítették, amint Gandhi a kalkuttai Dum Központi Börtönben látogatást tett az állambiztonsági foglyoknál 1939-ben vagy ahogy ápolta a leprás Parcsuré Sásztri tudóst és mikroszkóppal tanulmányozta a lepra kórokozóját.

Az egyik fotográfián Gandhi Londonban kecskéket tekint meg, de látható munkásnők társaságában éppúgy, mint Romain Rolland francia író társaságában a svájci Villeneuve-ben lévő Villa Olgában vagy a 6 esztendős Indira Gandhi társaságában Delhiben. Az érdeklődők megtekinthetik a politikust békeküldetés közben, imagyűlésen és 21 napos éhségsztrájkja után; az utolsó képen Mahatma Gandhi ravatalon nyugvó holtteste látható.

Mahatma Gandhi az első világháború után India függetlenségét követelte. 1922-ben az egész országot polgári engedetlenségre buzdította, amiért hat év börtönbüntetésre ítélték. 1947. augusztus 14-én és 15-én létrejött Pakisztán és India, a felosztáshoz Gandhi sose járult hozzá; gyakran böjttel gyakorolt a felekre erkölcsi nyomást, legutolsó böjtjére Delhiben került sor, amikor azt követelte, hogy ha már megosztották a területeket, a fiatal India ne tartsa vissza az új Pakisztánt megillető anyagi javakat. A böjt után nem sokkal egy imagyűlést követően közvetlen közelről rálőttek. A Mahatma, a nagy lélek, ahogy Rabindranath Tagore nevezte őt, azonnal meghalt. Gandhi születésnapját, október 2-t az ENSZ az erőszak nélküliség napjának nyilvánította.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár