2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A nácikkal szövetkezett az indiai szabadságharcos

2008. január 29. 12:00

Folytatódik a vita a britek által sokáig árulóként kezelt, és egyesek szerint India fasiszta vezetőjének szánt Subhas Chandra Bose miatt.

A Netadzsi néven is ismert Bose közel 20 éven át küzdött Mahatma Gandhi oldalán a brit gyarmati uralom ellen Indiában, ám később szakított vele, mert szerinte az erőszakmentes mozgalom nem hozhatott megoldást a kérdésben. 1938-ban már az Indiai Kongresszus Párt elnöke volt, ám a britek többször letartóztatták. Az utolsó alkalommal, 1941-ben megszökött, majd Afganisztánon és a Szovjetunión át a náci Németországba utazott, hogy ott fegyveres támogatást szerezzen a brit uralom ellen - számolt be róla a The Times című angol napilap.

A Hitlerrel való egyezség azonban meghiúsult, ezért egy német tengeralattjárón Madagaszkárra távozott. Malajziában indiai ellenkormányt állított fel, és japán pénzügyi segítséggel, indiai hadifoglyokból megszervezte a britek ellen a tengelyhatalmak oldalán harcoló Indiai Nemzeti Hadsereget. Részt vett a brit csapatok ellen a Burma térségében folytatott harcokban, majd amikor vesztésre állt a helyzet, Japánba indult. Repülőgépe 1945 augusztusában Tajvan felett zuhant le, ahol Bose szörnyethalt.

Egy, az amerikai legfelsőbb bíróság által létrehozott vizsgálóbizottság 2005-ben arról számolt be, hogy a katasztrófáról sem Japánnak, sem az Egyesült Államoknak nincs feljegyzése. Ennek kapcsán kiújultak az összeesküvés-elméletek: a legnépszerűbb szerint a férfi a Szovjetunióban halt meg, amikor a világháború végén ott keresett támogatókat.

A most feloldott dokumentumokat a 2005-ös szabad információáramlási törvény hatálya alatta egy Delhiben székelő amatőr történészszövetség, a "Netadzsi-küldetés" kérte ki. Az iratok arról tanúskodnak, hogy a férfi 1945. augusztus 18-án mégis a balesetben halhatott meg. A hírszerzési beszámolók szerint ugyanis a túlélők is megerősítették a vezető halálát: egy 1945. szeptember 29-i kihallgatási jegyzőkönyv arról számolt be, hogy a repülőgép nem sokkal a felszállás után kigyulladt, és mivel Bose ülése a benzintank mögött volt, így amikor a gép felrobbant, rögtön szörnyethalt.

Az amatőr történészek nem kételkednek a dokumentumok hitelességében, ám szerintük lehetséges, hogy azokat csak a szövetségesek megtévesztése érdekében készítették el. Bose családja szerint nincs ilyen összeesküvés a háttérben, és a férfi tényleg a már ismert módon halhatott meg.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár