2024. ősz: 1944 – A szégyen éve
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Holokauszt emléknap Hódmezővásárhelyen

2008. április 14. 18:00

Április 16-a a holokauszt magyar áldozatainak emléknapja. Azokra a honfitársainkra emlékezünk ezen a napon, akiket a nácizmus zászlaja alatt 64 évvel ezelőtt megfosztottak jogaiktól.

1944-ben - az ország német megszállását követően - e napon kezdődött a hazai zsidóság igazi tragédiája. Megjelent a kormány 1600/1944. M.E. rendelete, amely elrendelte a zsidók vagyonának kötelező bejelentését és zár alá vételét. Megindult az északkelet-magyarországi és kárpátaljai zsidóság gettósítása.

Április 16-án a fiatalok a történelemtankönyvekben leírtakon túlmenően közvetlenebbül találkoznak 1944 borzalmaival; a vásárhelyi kiállítóhelyen húsvér emberek példáján keresztül érzékelhetik, hogy mi az, aminek soha többet nem szabad megtörténnie. A Shoa túlélői maguk mondják el azt, `amikor az ember úgy elaljasult, hogy önként kéjjel ölt`.

A vásárhelyi kiállítás emléket állít, azon Igaz Embereknek is, akik felemelték szavukat a bűnök ellen, s segítő kezet nyújtottak az üldözötteknek. Ehhez kapcsolódóan tűzik műsorra április 21-én az Emlékpont Múzeumban Fonyó Gergely dokumentumfilmjét, az "Ocskay László százados, az elfelejtett hős" című alkotást. A bemutatón az alkotókon kívül jelen lesz egy Ocskay László által megmentett túlélő is.

Ocskay a budapesti Abonyi utcai Zsidógimnázium (ma Radnóti Miklós ELTE Gyakorló Gimnáziuma) épületében az ún. "Ruhagyűjtő Munkásszázad" vezetőjeként munkaszolgálatosoknak és családjuknak nyújtott védelmet a német és nyilaskeresztes fenyegetésekkel szemben. Hihetetlen módon az Abonyi utcát a nyilas fenyegetésektől Ocskay egyedülállóan ügyes konspirációjának köszönhetően a fegyveres SS védte meg. A megmentettek között volt többek közt Goda Gábor, Kossuth-díjas író, Kadosa Pál, zeneszerző, Kabos Ede, kardvívó világbajnok Kellér Dezső és Ráday Imre színművészek is.

Ocskay együtt dolgozott Raoul Wallenberggel (akinek a saját házában nyújtott menedéket) és a legendás Domonkos Miksával is. Ocskay személye egészen az 1990-es évek elejéig feledésbe merült, akkor az általa megmentett Dan Danieli kereste meg sorstársait. Elérte, hogy tudomást szerezzenek tetteiről, ennek eredményeképpen megkapta a jeruzsálemi Yad Vashem intézettől a Világ Igaza elismerést.

A Holokauszt Emléknapon nemcsak a múzeumot, hanem a Dél-alföld egyik legszebb - néhány éve felújított - zsinagógáját is megtekinthetik az emlékező diákok. A vásárhelyi zsinagóga órája mind a mai napig azt az időpontot, 10 óra 10 percet mutatja, amikor 1944. június 16-án elhurcoltak 737 helyi zsidót. Hódmezővásárhelyen ezerötszáz zsidó lakott, a városban a Beretzk Pál polgármester-helyettes által vezetett helyi közigazgatás ellenállása miatt nem jelöltek ki gettót. A kutatás 470 vásárhelyi zsidó mártírt tart számon, akiknek a negyede 24 évesnél volt fiatalabb, ezért is állít külön emléket a gyermekáldozatoknak a Holokauszt Múzeum.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. ősz: 1944 – A szégyen éve
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár