2024. ősz: 1944 – A szégyen éve
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Német vasútépítők fotózták az örmény népirtást

2007. december 14. 11:00

Egy nemrég előkerült fotókollekción a török vasúthálózatot építő Deutsche Bank munkatársai örökítették meg az egykori deportálások borzalmait.

Fotókon a kegyetlenség

Az örményeket, akik a törökök szemében csupán `élősködőknek` számítottak, 25 koncentrációs táborba gyűjtötték össze, ahol módszeresen legyilkolták őket, hogy az örmény népet eltöröljék a föld színéről. Winston Churchill `adminisztratív holokausztnak` nevezte a mészárlást: `Ezt a bűncselekményt politikai okokból tervezték meg és hajtották végre. Lehetőség adódott arra, hogy a török földet megtisztítsák a keresztény népcsoporttól.` Adolf Hitler ezzel az eseménnyel igazolta a hatmillió zsidó kiirtását 1939-ben: `Elvégre ki beszél ma már az örmények megsemmisítéséről?` Az első világháború alatt elkövetett örmény népirtás mégis feledésbe merült, már csak azért is, mert a modern Törökország nem hajlandó elismerni a tömeggyilkosság tényét.

Most azonban új fényképek kerültek elő a Deutsche Bank archívumából, amely az öldöklés megkezdésekor a térségben egy vasúthálózat kiépítésén dolgozott. A bank alkalmazottai által készített, a terrort megörökítő fotókat Robert Fisk díjnyertes háborús tudósító fedezte fel. A képeken fiatal férfiak láthatók, akik marhavagonokba zsúfolva várják, hogy a halálba vigyék őket. A törökök 90 éhező és rémült örményt tereltek egy vagonba, később a nácik is ugyanennyi kelet-európai zsidót zsúfoltak össze, amikor a haláltáborokba szállították őket.

Minden kép mögött emberi tragédia rejlik. Egyedül maradt asszonyok és gyerekek bámulnak a kamerába egy soha fel nem fedett borzalom tanúiként. Csaknem minden fiatal nőt megerőszakoltak, az időseket pedig agyonverték - még egy golyót sem pazaroltak rájuk. A csecsemőket az útszélen a sorsukra hagyták. A legcsinosabb örmény lányokat török háremekbe küldték és évekig prostítúcióra kényszerítették.

Sok fotó tanúskodik az örmények ellen elkövetett kegyetlenségekről: gyerekek láthatók, akiknek a térdén elvágták az ínakat, egy fiatal nő, aki két halott gyermeke mellett halt éhen, török katonák, akik kenyeret kínálva gúnyolódnak az éhező örmény gyerekeken. A szemtanúk leírásai még megdöbbentőbbek. A rémtettek idején több külföldi diplomata is állomásozott az Oszmán Birodalomban, de nem tudtak tenni semmit. "Az átkozott táborok kapuja fölé is azt kellene írni, mint Dante poklának bejárata fölé: 'Ki itt belépsz, hagyj fel minden reménnyel!'" - írta egyikük a koncentrációs táborokról.

De mi is történt pontosan 1915-1917 között? Ahogy később Hitler meg akarta tisztítani a náci Németországot a zsidóktól, a Török Birodalom is tisztán iszlám országot akart létrehozni Isztambultól Mandzsúriáig. A Fekete-tengertől keletre fekvő keresztény Örményország azonban az útjában volt. A 20. század fordulóján mintegy kétmillió keresztény örmény élt az Oszmán Birodalom területén. 1894-1896 között már kétszázezret különböző pogromok során meggyilkoltak. 1914 novemberében Törökország a központi hatalmak oldalán belépett az első világháborúba, és vereséggel végződő hadjáratot indított a Kaukázusban az orosz hadsereg ellen. A vereségért az örményeket okolták, azzal vádolva őket, hogy összejátszottak az oroszokkal.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. ősz: 1944 – A szégyen éve
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár