2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Állattartási tanácsok a középkorból, avagy hogyan neveld kedvencedet

2020. augusztus 30. 13:54 Múlt-kor

A középkori ember gyakran vette magát körül állatokkal. A kutya és a macska a család része volt, de ezeket az állatokat általában nem kedvtelésből, hanem egy meghatározott célból tartották. A kutyáknak a vadászatokon és a házőrzésben volt fontos szerepük, a macskák dolga pedig elsősorban a ház körül ólálkodó egerek és egyéb rágcsálók levadászása volt. Azonban gyakran megesett, hogy, a gazda és a háziállat között kialakult kapcsolatok túlnőttek a rideg pragmatizmuson, és az állat házi kedvenccé is változhatott.

Az apácák legfeljebb macskát tarthatnak

A középkori ember és háziállatai közötti kapcsolatokat kutató Kathleen Walker-Meikle „Medieval Pets” (Középkori házi kedvencek) című munkájában egy sor példát hoz arra, hogy a késő középkorban a hasznosságra törekvő állattartó, végül szerető gazdivá vált, aki társként tekintett a ház körül élő teremtményekre.

Az olasz költő Francesco Petrarca például odáig volt a kutyákért, és egy ebet, amelyet abban a házban hagytak, amelyben a művész egy ideig lakott, még örökbe is fogadott. A reneszánsz híresség, Mantua városának kormányzója, Isabella d’Este (1474 – 1539) is kedvelte az állatokat. Isabella rengeteg  macskát tartott, amelyek közül egy Martino nevezetű kandúrt szorosabban a szívébe zárhatott,  ugyanis amikor a macska 1510-ben elpusztult,  gazdája rendes temetést szervezett az állatnak, akinek lelki üdvéért a pap még egy imát is elmondott a szeretett macska sírja mellett.

A kedvtelésből tartott állatok tartása a középkori forrásokban gyakorta komolytalan tevékenységként jelenik meg. A szerzők kihangsúlyozzák, hogy az embereknek tartózkodniuk kellene az ilyenfajta viselkedéstől. Az egyházi elöljárók által készített iratokban gyakran megemlítik, hogy a szerzetesek, de különösen az apácák, kutyákat, macskákat, és madarakat tartanak. Bár nem tiltották birtoklásukat, nyomatékkal megkérték az érintetteket, hogy kevés állattal vegyék körbe magukat, és lehetőleg ne vigyék be házi kedvenceiket a templomba. Egy remetenőknek szóló kéziratban (Ancrene Wisse) a következőket olvashatjuk:

„Kedves nővéreim! Ha nincs olthatatlan szükségetek rá, tartózkodjatok az állattartástól, kivéve ha macskáról van szó. (...) Ha valaki elengedhetetlen vágyat érez arra, hogy állatot tartson annak gondoskodnia kell róla, hogy az állat ne zavarjon senkit, és ne ártson senkinek (...).”

A 13. századi tudós, polihisztor skolasztikus filozófus Albertus Magnus „Az állatokról” című művében számos teremtmény jellegzetességét taglalja és rengeteg hasznos tanácsot ad a tartásukkal kapcsolatban is. Magnus szerint a kutyákat nem szabad az ebédlőasztalnál etetni, és állandóan kényeztetni, mert az eb elveszíti házőrző képességét. Magnus megjegyzi, hogy az elkényeztetett kutya „egyik szemével az ajtót figyeli, a másikkal viszont gazdája adakozó kezét lesi”.

A macskákkal Albertus Magnus sokkal engedékenyebb: a macska „szereti, ha az emberi kezek megcirógatják, és amúgy elég játékos, főleg amikor még fiatal”. A tudós azt javasolja a macskatartóknak, hogy nyírják meg kedvencük füleit, mert így elkerülhetik, hogy az éjszakai harmat az állat fülkagylóiba jusson. Albertus Magnus egyéb fura tanácsokkal is szolgál: a macskák „elvesztik merészségüket” ha gazdájuk levágja a bajuszukat.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Illusztráció a Livre de Chasse című műből (kép forrása: Wikimedia Commons)Különböző kutyafajták egy 14. századi illusztráción (kép forrása: Wikimedia Commons)Háziasszony macskával egy 14. századi illusztráción (kép forrása: Wikimedia Commons)
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár