2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Így mulattak az őskorban

2012. május 16. 13:45

A helyi törzsfőnökök és papi vezetők által szervezett őskori lakomák kronológiai rekonstrukcióját végezte el két brit kutató. Mivel ma már ötven év pontossággal meg lehet határozni a leletek korát, a tudósok azt is tudják, hogy ezen események a társadalmi-politikai átalakulás mely szakaszára estek.

Az őskorban akár több ezer ember is összegyűlhetett nyaranta, hogy – a mai könnyűzenei fesztiválhoz, a Glastonbury-hoz hasonlóan – aztán egy több napon át tartó, hatalmas lakomázásba és féktelen mulatozásba torkolló ünnepség vegye kezdetét. A fiatal férfiak a közeli közösségekből érkező nőkkel találkoztak, s kötötték össze életüket, csordányi marhát kaszaboltak le, biztosítandó a vendégek ellátását. A neolitikum kori lakomákra egy arra kijelölt helyen került sor: legtöbbször töltésutak mentén vagy éppen hegytetőkön.

Az őskori bacchanáliákról két brit tudós végzett kutatást. Alasdair Whittle, a Cardiffi Egyetem és Alex Bayliss, az English Heritage munkatársa pontos kronológiát állított fel ennek rekonstruálására: az első, földműveléssel foglalkozó emberek érkezésétől a mezőgazdaság elterjedéséig.

A társadalmi változások hatásai az egész szigetet érintették, aminek betetőzése a töltésutakkal határolt elkerített területek kialakítása volt: itt szervezték meg lakomáikat az egyes papi elöljárók és törzsfőnökök, megteremtve, majd megszilárdítva ezzel hatalmi bázisukat.

Egészen mostanáig csak kevés megbízható információ állt a kutatók rendelkezésére a földművelés elterjedéséről Nagy-Britannia területén. „Azt tudtuk, hogy a köztemetőként funkcionáló hosszúkás sírdombok és a töltésút mentén kialakított területek azt követően váltak elterjedtté, hogy az első földművelők felváltották a vadászó-gyűjtögető életmódot folytató közösségeket” – mondta el Bayliss. „De eddig úgy gondoltuk, hogy ez a folyamat több száz éven át tartott. Valójában csak a tizedéig” – tette hozzá.

Az új kronológiai modell a 18. században élt matematikus, Thomas Bayes tételeit veszi alapul. A szakemberek rendelkezésére álló technológiai módszerekkel a kutatópáros ma már akár évtizedes pontossággal meg tudja határozni a feltárt ősi leletek korát.

Az első földművesek Franciaországból érkeztek az angliai Kentbe i.e. 4050 körül. Az új módszer kezdetben igen lassan terjedt el, csak i.e. 3900-re érte el Cotswolds-öt. Ezt követően azonban soha nem látott sebességgel hódította meg a szigetet, ötven év leforgása alatt szinte a mai Nagy-Britannia egész területén elterjedt, egészen Aberdeenig. Egy évszázad alatt rengeteget változott az ősi társadalom képe: először hosszúkás dombokat építettek, majd jöttek a teraszra emlékeztető struktúrák. A kettő között óriási különbségek húzódtak: míg az előbbi építésében elég volt egy családnak részt venni, az utóbbi esetében több százan gyűlhettek össze.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár