2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Megfejtették az „ördög által” 1676-ban megszállt apáca rejtélyes üzenetét

2017. szeptember 13. 14:17

Maria Crocifissa della Concezione nővér, egy szicíliai kolostor lakója az Úr 1676. évének egyik reggelén tintás kézzel ébredt. Mellette több levél is feküdt, amelyek ismeretlen nyelven és betűkkel íródtak. Apácatársaival azon a véleményen voltak, hogy az éjszaka folyamán megszállta az ördög, és ő kényszerítette az írásra és az Istentől való elfordulásra. 341 éven át senki sem tudta megfejteni a különös írást, ám most egy kutatócsapat sikerrel járt.

Az Isabella Tomasi néven született leány 1645-ben látta meg a napvilágot. 15 éves volt, amikor belépett a szicíliai Palma di Montechiaro bencés kolostorba, ahol szabadidejében több nyelvet is elsajátított. 21 évvel később, egyik reggel arra ébredt, hogy a teste mindenhol tiszta tinta, és néhány levél fekszik előtte. Apácatársainak azt mondta, hogy az éjjel a sátán szállta meg, és kényszerítette őt arra, hogy ezeket írja. A nővérek hittek neki, pláne azt követően, hogy meglátták az üzeneteket, amelyet senki sem tudott megfejteni több mint három évszázadon át.

Az ismeretlen nyelven írt írások közül az egyik levél fennmaradt, ám mindezidáig egy kódfejtő sem volt képes megoldani a talányt. A szicíliai Ludum Tudományos Központ informatikusai idén augusztusban kézhez kapták a levél egy másolatát, és egy hírszerzői kódtörő szoftver segítségével korszerű elemzés alá vetették, írta a The Times.

A Daniele Abete vezette kutatócsoport nem éppen hagyományos módon jutott hozzá a modern technikához: a kódtörő szoftvert az úgynevezett mély weben (az internet sötét bugyraiban) találták meg, ahol a hírszerző ügynökségek által kifejlesztett algoritmusok bizonyos úton-módon kiszivárognak a nagyközönséghez.

A szakértők betáplálták a szoftver programjába az ókori görög, arab, latin ábécét, valamint a rúnaírást, aminek segítségével értelmet tudtak adni a szöveg egyes részeinek. Az első 15 sort sikerült lefordítani. Kiderült, hogy a nyelvzseni apáca mind a négy betűkészletet felhasználva készítette el „ördögi szövegét”, amelyet elemeire bontva olvasható, bár elég rejtélyes és több helyen zavaros mondatokat kapunk. Az értelme valóban elég sátáni lett, ugyanis a nővér azt írja, hogy „a Szentlélek felesleges”, „Istent az ember találta ki” és hogy a „katolikus tanítás alapelvei egyszerűen senki számára sem működőképesek”. Az egyik mondat pedig így szól: „Talán most a Sztüx már bizonyos”. Az ókori görög mitológiában a Sztüx folyó az élők és a holtak birodalmát választotta el.

A kutatók a levél sok helyen kusza és kevéssé konzisztens szövegeit elemezve azt gyanítják, hogy a nővér skizofrénia vagy bipoláris zavar okozta tüneteinek köszönhetően írt le ilyen szavakat. Talán hallott egy hangot, amely diktálta a levelet, és a nyelvi képességeit segítségül hívva keverte össze a különböző betűkészletet, majd hozta létre az „eretnek” szöveget.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
A szicíliai Palma di Montechiaro bencés kolostora
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár