2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Ritka videó az LSD hatása alatt önuralmukat elveszítő brit tengerészgyalogosokról

2017. szeptember 28. 08:31

1964-ben a brit tengerészgyalogos kommandók tagjai különleges kísérletben vettek részt, anélkül, hogy erről tájékoztatták volna őket. Őfelsége titokban beelesdézett tengerészgyalogosai kábítószer hatása alatt nem a szokványos módon reagáltak a parancsokra. 

A brit hadsereg annak reményében fogott LSD-kísérletekbe 1964 decemberében, hogy a hallucinogén szert hatékony fegyverként használhatják fel háborús szituációkban. A kísérletek lényege az volt, hogy olyan kémiai anyagot találjanak, amelyek cselekvőképtelenné tehetik az ellenséget anélkül, hogy komolyabb veszteségeket okoznának a soraikban.

A drog hatását a 41. tengerészgyalogos kommandó 17 tagjára egy háromnapos terepgyakorlat során tesztelték az angliai Porton Downban. A résztvevők mindannyian önkéntesként jelentkeztek (azt azonban nem tudták, mi vár rájuk). Az élethű katonai akciót szimuláló gyakorlat lényege az volt, hogy az önkéntesek „annyi terroristát fogjanak el, amennyi csak lehetséges”.

Az első nap reggelén a katonák csak vizet kaptak, és kifogástalanul teljesítették a feladatukat. A második napon azonban, anélkül, hogy értesítették volna őket róla, LSD-t csempésztek a vizükbe. Amint a drog hatni kezdett, a katonák szabálykövető magatartása gyorsan és gyökeresen megváltozott.

Az LSD olyan tudatmódosító szer, amelynek használata az ego felszámolásával, az én-tudat elvesztésével járhat. Van, aki órákon át boldog hallucinációk rabja lesz, másokon azonban félelem és paranoia lesz úrrá. A videó elején látható például, hogy az egyik katona minden kapcsolatát elvesztette a valósággal, és eldobta a fegyverét. Néhány perc múlva a kísérletvezetők úgy döntöttek, a kommandós gyakorlatban való részvételét leállítják.

A többiekre azonban másként hatott a drog. Harminc perc sem kellett ahhoz, hogy a szer elfogyasztását követően a kommandó tagjai elkezdjenek céltalanul lézengeni és vihorászni. A parancsnok lassan teljesen elveszítette a kontrollt emberei felett, akik nem tudták leplezni, mennyire remekül szórakoznak. Lehetetlenné vált a katonák közötti kommunikáció és az ellenségre való célzás – az egység tagjai csak tehetetlenül vigyorogtak. 

A felvételen látható, ahogy hetven perc elteltével a tengerészgyalogosok egyike fára mászik, hogy madarakat etessen, és volt olyan is, aki egy ásóval félig kivágott egy fát. Ekkor a parancsnok is teljesen feladta, és maga is vihogva rogyott a földre. A katonákat ezután orvosi vizsgálatra visszaszállították a bázisra. Kezdetben féltek, és nem akartak beszállni a mentőautóba, ám később már nevetve emlékeztek a kísérletre. A harmadik nap a kommandósok ugyanolyan kifogástalanul teljesítették a feladatukat, mint az elsőn. 

Az MI6 2006-ban kárpótlást fizetett azoknak az egykori katonáknak, akiknek az 1950-60-as években végzett kísérletekben a tudtuk nélkül LSD-t adtak be.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Egy bázisra visszatért, nevető katona
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár