A
J
Á
N
L
A
T

Történelmet írunk. Önnek is. Ajándékba is.

Múlt-kor előfizetés most 25% kedvezménnyel!

A 148 oldalas prémium magazin bolti ára 1592 Ft. Weboldalunkon keresztül azonban most még kedvezményesebben fizethet elő a Múlt-korra: a 4. lapszámot ajándékba adjuk, így Önnek egy magazin csupán 1194 Ft-ba kerül.*

* Bankkártyás fizetés esetén bárki számára elérhető. (A kedvezmény a korábbi lapszámainkra nem vonatkozik!) Az árak kizárólag belföldi szállítási cím esetén érvényesek. 

Felhívjuk továbbá szíves figyelmét, hogy az előfizetés nem az aktuális, hanem a következő számtól indul! Az aktuális számot keresse a nagyobb újságárusoknál!

HA A BEFIZETÉSHEZ SZÜKSÉGES POSTAI CSEKKET A SZÁLLÍTÁSTÓL ELTÉRŐ CÍMRE KÉRI (AJÁNDÉK), KÉRJÜK, AZ ADATLAP "MEGJEGYZÉS" ROVATÁBAN JELEZZE.

Gyors. Olcsó. Kényelmes.

Előfizetéssel sokkal olcsóbban juthat a magazinhoz.

Bankkártyával rendezett előfizetés esetén a 4. lapszámot ajándékba adjuk.

Tökéletes karácsonyi ajándék.

Előfizetéssel, külföldre történő megrendeléssel kapcsolatos kérdéseit az elofizetes@mult-kor.hu címen várjuk.
E-folyóirat | A Múlt-kor negyedévente megjelenő, tematikus online folyóirata.

Vérfagyasztó mesék Legfrissebb lapszám (17. évfolyam 4. szám) | Korábbi számok

Aki elhitette, hogy Jancsi és Juliska a valóságban egy 17. századi gyilkos pék testvérpár volt

A tudományos megközelítéshez az inspirációt az az 1963-ban felfedezett információ alkothatta, hogy állítólag létezett a XVII. században egy gyilkos pék testvérpár. A bizonyítékot egy német író tárta a közönség elé azt állítva, hogy az alkotás valódi, megtörtént alapokon nyugszik.

 

A szépség és a szörnyeteg meséje idősebb, mint Hammurapi törvényei

A világszerte mesélt, legismertebb gyermektörténetek többségének eredete mélyen a történelem homályába vész, egyáltalán nem újkeletűek.

 

Vérfarkasok, élőhalottak és cselszövő boszorkányok – ilyen volt egy fantasy a középkori Izlandon

Véres lakoma, hatalomvágyó királynő, magát a szerelméért feláldozó lány – az Úlfhams rímur című izlandi elbeszélő költemény mintegy 700 évvel ezelőtt keletkezett.

 

A történelem Supermanjei: hősök és legendák

Az ókortól az újkorig ismerünk legendákat különleges képességű, átlagon felüli erővel rendelkező hősökről, akik az erejük mellett nemes tetteik révén váltak csodálat tárgyává.

A Hófehérke eredeti verziójában a mostoha a lány máját és tüdejét kérte vacsorára

A legelterjedtebb történet szerint a királyné a vadásszal öletné meg mostohalányát, ám a férfi végül egy vadkan szívét viszi el neki.

Valóban kivágták még élő ellenségeik tüdejét a vikingek?

A különleges halálnemek, illetve kivégzési módok közül talán a hírhedtebb az úgynevezett „vérsas”, amelyet több személyen is végrehajthattak.

A rabszolga, aki a Szépség és a szörnyeteg történetét ihlethette meg

Szinte mindenki ismeri a Szépség és a szörnyeteg históriáját, amelynek a kutatók összesen 23 változatát gyűjtötték össze szerte a világból.

Szemeket kicsipegető galambok, élve elégetett boszorkány - a Grimm testvérek világa

A Grimm testvérek nevét az 1812 és 1815 között két kötetben kiadott Gyermek- és házi mesék című mesegyűjtemény tette világhírűvé.

 

Így hangzott a Piroska és a farkas meséje a 11. században

A legkorábbi verzió egyes vélemények szerint a 11. századból való, amely már tartalmazza a gonoszt megtestesítő farkas és a piros ruhába öltözött áldozat motívumát, ám a történet teljesen más véget ér.

 

Csonkítás, vakítás és halcsontok – Hamupipőke meséje nem volt mindig vidám

A Hamupipőke szó hallatára legtöbbünknek az 1950-ben készített Disney-mese jut eszébe, az eredeti mese azonban jóval durvább és erőszakosabb volt az ősibb változatokban.