2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Különleges glóbuszok Szegeden

2009. október 6. 19:38 MTI

Két 19. századi glóbusz látható mostantól a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Tanulmányi és Információs Központjában. A kedden bemutatott két világtérkép korábban egy szerkezeten volt, vélhetően tulajdonosa frissítésként a régebbire kasíroztatott egy újat.

Sümeghy Zoltán, az SZTE Éghajlattani és Tájföldrajzi Tanszékének adjunktusa a glóbuszokról szervezett egész napos konferencia előtt elmondta, hogy a korábban általuk is ismert földtérképet 1892-ben készítették Berlinben. Szerkesztője Henrich Kiepert, a kor egyik kiváló geográfusa és kartográfusa volt. A glóbusz a hetvenes évek óta állt a tanszéken, feltehetően a század elején az egykori Kolozsvári Egyetemről került át Szegedre. Miután az idő igen megviselte, el kellett dönteni, hogy azonnal restaurálják vagy az enyészeté lesz. A tanszék vezetése az utóbbi mellett döntött, és akkor derült ki, hogy a glóbusz két térképet rejt.

A 19. század végén már igen pontosan fel tudták mérni a földrajzi pontokat, a térképezés matematikai alapjait is kidolgozták, így meglehetősen pontosak az adatok, kivéve azokat a déli pólus körüli területeket, amelyeket még nem nagyon ismertek akkoriban - fejtette ki a szakember. Az eredeti térkép alatt egy csaknem tíz évvel korábbi pihent. Az 1883-as térképre - felületi sérüléseiből következtethetően - csak később húzták rá a frissebbet. Okát nem tudni biztosan, de a szakember szerint magyarázat lehet, hogy abban a korban gyorsan változtak az ismeretek, hamar elavultak, így a tulajdonos valószínűleg frissítést kért a glóbuszra. Ezzel a szerkezet megmaradt, csak az információ módosult rajta.



Ezek ma már "csak" a múlt dokumentumai, egykoron azonban aktívan használták őket, például oktatási célokra. A csaknem embermagasságú szerkezetben a földgömb csaknem nyolcvan centiméter átmérőjű. A szerkezet értékét nagyon nehéz meghatározni, de az ilyen méretű glóbuszokból az eddigi ismeretek szerint pusztán négy darab van a világon - tette hozzá Sümeghy Zoltán.

Miután a restaurálási munka az eredeti egy térképről kettőre nőtt, a Nemzeti Kulturális Alaphoz pályázott az egyetem, és két és fél millió forintból elvégezték a munkát. A Képzőművészeti Egyetem elkészítette a földgömb és a szerkezet mását, amelyre rákerülhetett a felső, korábban ismert térképréteg.

Lente Zsuzsanna restaurátor úgy tájékoztatott, hogy a gömb alapja egy faváz, amelyen papírmasé- és gipszréteg-bevonat van, erre cikkelyenként ragasztották fel a színes litográfiát. A külső bevonata finom lakk, amely védi a térképet a szennyeződéstől és kis mértékben a fénytől. A szakember szerint a készítés technikája olyan magas fokú, hogy a mostani tudással is nagyon nehéz megvalósítani. A gömböket egyébként digitalizálták is. Létezik egy kezdeményezés, amelynek keretében a világban fellelhető glóbuszokat összegyűjtik, és az interneten bárki megtekintheti őket a Virtuális Glóbuszok Múzeumában - árulta el a restaurátor.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár