A
J
Á
N
L
A
T

Történelmet írunk. Önnek is. Ajándékba is.

Múlt-kor előfizetés most 25% kedvezménnyel!

A 148 oldalas prémium magazin bolti ára 1592 Ft. Weboldalunkon keresztül azonban most még kedvezményesebben fizethet elő a Múlt-korra: a 4. lapszámot ajándékba adjuk, így Önnek egy magazin csupán 1194 Ft-ba kerül.*

* Bankkártyás fizetés esetén bárki számára elérhető. (A kedvezmény a korábbi lapszámainkra nem vonatkozik!) Az árak kizárólag belföldi szállítási cím esetén érvényesek. 

Felhívjuk továbbá szíves figyelmét, hogy az előfizetés nem az aktuális, hanem a következő számtól indul! Az aktuális számot keresse a nagyobb újságárusoknál!

HA A BEFIZETÉSHEZ SZÜKSÉGES POSTAI CSEKKET A SZÁLLÍTÁSTÓL ELTÉRŐ CÍMRE KÉRI (AJÁNDÉK), KÉRJÜK, AZ ADATLAP "MEGJEGYZÉS" ROVATÁBAN JELEZZE.

Gyors. Olcsó. Kényelmes.

Előfizetéssel sokkal olcsóbban juthat a magazinhoz.

Bankkártyával rendezett előfizetés esetén a 4. lapszámot ajándékba adjuk.

Tökéletes karácsonyi ajándék.

Előfizetéssel, külföldre történő megrendeléssel kapcsolatos kérdéseit az [email protected] címen várjuk.
2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
ITT támogathatsz bennünket
Számvéber Norbert

Sztálingrád: a Wehrmacht jeges csapdája

1942 tavaszán Hitler úgy vélte, a téli harcok alatt a Szovjetunió felélte legtöbb tartalékát, így az időjárás javulásával a németek visszaszerezhetik a hadászati kezdeményezést. Az új hadjárat célja a Szovjetunió még meglévő élő erejének megsemmisítése és hadigazdasági erőforrásainak felszámolása volt. Ezek a remények azonban egy Volga parti városnál szertefoszlottak, sőt a háború menete is döntő fordulatot vett.

Kezdeti részsikerek

Az eredetileg „Siegfried”, majd „Blau” („Kék”) fedőnévre átkeresztelt hadművelet végrehajtásával Fedor von Bock tábornagy Dél Hadseregcsoportját bízták meg. A rendelkezésére álló 96 hadosztályából 27 seregtest volt szövetséges, e 28 százalékos arány a későbbiekben jelentősen növekedett.

A Wehrmacht főparancsnoksága a harcok első szakaszában a Kurszk térségéből kiinduló Maximilian von Weichs seregcsoport (benne a magyar 2. hadsereggel) és a tőle közvetlenül délre csoportosuló, öt hadtestből álló német 6. hadsereg előrenyomulásával számolt. Velük szemben június 28-án a Brjanszki, a Délnyugati és a Déli Front összesen 1 310 800 katonája állt szemben a központi tartalékkal együtt 74 hadosztályba, hat harckocsihadtestbe, 37 dandárba, hat megerődített körletbe szervezve, ugyanakkor legalább 4400 harckocsival rendelkeztek, s azok fele már T–34 és KV páncélos volt.

ID10: Múlt-kor (desktop) - TESTUDO 2. (cikkoldal - 4. bekezdés) (Régi Cikkoldal - 4. bekezdés)

Július 8-án a német támadás első szakasza lezárult, de csak részsikereket hozott. A németek ugyan visszavetették a szovjet csapatokat a Donyec és Don folyók között, de a Vörös Hadsereg erőinek zöme elkerülte a bekerítést, és rendezetten visszavonult (egyelőre Sztálin beleegyezésével).

Július 13-án Hitler jelentős döntéseket hozott: a német 1. és 4. páncéloshadsereget a sztálingrádi irány helyett Rosztov felé irányította, hogy ott a Déli Front főerőit újabb „katlancsatában” semmisítsék meg. Négy nap múlva a B Hadseregcsoport részei a Csir folyó mentén megkezdték előretörésüket Sztálingrád felé. 

A teljes cikk a Múlt-kor történelmi magazin 2019. tél számában olvasható.

Előfizetési lehetőségek

Digitális

Digitális formában
szeretnék előfizetni
a magazinra vagy korábbi
lapszámot vásárolni

vásárolok

Nyomtatott

A magazin nyomtatott
verziójára szeretnék
előfizetni vagy már korábban
megjelent lapszámot vásárolni

vásárolok
ID34: Múlt-kor (desktop) - Beúszó magazin ()
Bezár