A
J
Á
N
L
A
T

Történelmet írunk. Önnek is. Ajándékba is.

Múlt-kor előfizetés most 25% kedvezménnyel!

A 148 oldalas prémium magazin bolti ára 1592 Ft. Weboldalunkon keresztül azonban most még kedvezményesebben fizethet elő a Múlt-korra: a 4. lapszámot ajándékba adjuk, így Önnek egy magazin csupán 1194 Ft-ba kerül.*

* Bankkártyás fizetés esetén bárki számára elérhető. (A kedvezmény a korábbi lapszámainkra nem vonatkozik!) Az árak kizárólag belföldi szállítási cím esetén érvényesek. 

Felhívjuk továbbá szíves figyelmét, hogy az előfizetés nem az aktuális, hanem a következő számtól indul! Az aktuális számot keresse a nagyobb újságárusoknál!

HA A BEFIZETÉSHEZ SZÜKSÉGES POSTAI CSEKKET A SZÁLLÍTÁSTÓL ELTÉRŐ CÍMRE KÉRI (AJÁNDÉK), KÉRJÜK, AZ ADATLAP "MEGJEGYZÉS" ROVATÁBAN JELEZZE.

Gyors. Olcsó. Kényelmes.

Előfizetéssel sokkal olcsóbban juthat a magazinhoz.

Bankkártyával rendezett előfizetés esetén a 4. lapszámot ajándékba adjuk.

Tökéletes karácsonyi ajándék.

Előfizetéssel, külföldre történő megrendeléssel kapcsolatos kérdéseit az [email protected] címen várjuk.
2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
ITT támogathatsz bennünket
Herczeg Renáta

A csákigorbói Haller–Jósika-kastély

Hodor Károly a XIX. században élt történetíró a következőket írta Csákigorbóról: „Rousseau megtalálhatná itt az ő képzelt Ermenon villejét, azt a helyet, melyet a természetességhez visszakívánkozó emberi lélek mint életczélt keres.” A Partium és Erdély határán fekvő szilágysági falu a hegyektől elzártan csendesen él, az egykori Haller–Jósika-kastély pedig romjaiba burkolózva erősíti ezt a hallgatást. Az elménknek ez a hely valóban a magába fordulást diktálja.

Nem volt mindig ilyen elhagyatott ez a terület, ugyanis már a rómaiak idejében is lakott volt, castrum és fürdő maradványai kerültek elő a XIX. század végi építkezések során, nyüzsgő élet folyt hosszú évszázadokon át.

A birtok sokáig a Csákyak kezén volt, és tulajdonlásáért többször pereskedtek családon belül is, kívülről is. Így például egy, Haller György vezette birtokper során kiderült, hogy néhai Csáky Imrét a cselédei alaposan meglopták, ezért halálakor csak két láda pénzt tudtak elszállítani Szurdokról Gorbóra, majd Kolozsvárra, ahol a lányai, Katalin és Borbála osztoztak meg rajta. Ezzel a házassággal került át a Haller családhoz Gorbó, először fiukhoz, gróf Haller Jánoshoz.

Rossz szomszédi viszony

ID10: Múlt-kor (desktop) - TESTUDO 2. (cikkoldal - 4. bekezdés) (Régi Cikkoldal - 4. bekezdés)

Az uradalmi területen egykor két kastély állt. A korábbi, XVIII. századból származó épületet már a Haller família emeltette. Hírnévre akkor tett szert, amikor a szomszédos zsibói birtok tulajdonosa, gróf Wesselényi Miklós a szolgálóit felfegyverezve rohamozta meg Haller János rezidenciáját. Az oromfalán kőoroszlánok által tartott, Herkules alakjával díszített, Haller-címeres, feliratos kőkapu, amelyen Wesselényi kis csapata be akart jutni az épületbe, még most is áll. A vita egy félresikerült lóvásár miatt fajult rossz szomszédi viszonyig, majd 1781-ben, amikor Wesselényi német lovásza és cigány lovászlegénye átszökött a gorbói birtokra, az ellenségeskedés csatába torkollt. A felbőszült gróf – „a zsibói bölény” – és négyszáz főnyi, szolgákból verbuvált csapata támadást indított Haller ellen, de csak a gorbói birtok személyzetével tudtak farkasszemet nézni, míg végül teljesen megsemmisülten hazamentek. Haller azonban nem hagyta ennyiben az incidenst, Wesselényit feljelentette az Udvarnál, akit ezért öt évre a kufsteini börtönbe zártak. 

A teljes cikk a Múlt-kor történelmi magazin 2019. tél számában olvasható.

Előfizetési lehetőségek

Digitális

Digitális formában
szeretnék előfizetni
a magazinra vagy korábbi
lapszámot vásárolni

vásárolok

Nyomtatott

A magazin nyomtatott
verziójára szeretnék
előfizetni vagy már korábban
megjelent lapszámot vásárolni

vásárolok
ID34: Múlt-kor (desktop) - Beúszó magazin ()
Bezár