2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Utazás a frontra, spanyolnátha, leleplezett viszony: mozgalmas év volt Franklin Roosevelt számára 1918

2022. január 31. 15:50 Múlt-kor

Bombák földjén

Roosevelt azonban 1918 nyarán végül elérte, hogy ha nem is sorozták be, de a korábbinál valamivel mozgalmasabb munkát kapott: az amerikai haditengerészeti bürokrácia munkájának vizsgálata, valamint a tengerészeti létesítmények ellenőrzése céljából Európába utazott. A politikus 1918. július 9-én a USS Dyer nevű hadihajó fedélzetén hagyta el Washingtont.

Az ekkor még teljesen egészséges Roosevelt (csak 1921 augusztusában bénult le a poliovírus következtében deréktól lefelé) maximálisan kihasználta az öreg kontinensen töltött heteket.

Bár asszisztense egy, a frontvonalat egyáltalán nem érintő programot állított össze, a politikus átvette az irányítást, és a veszélyzóna közvetlen közelébe utazott, ahol egy alkalommal valóban csak néhány méter választotta el attól, hogy ma az első világháború áldozatai között tartsuk számon: Verdunnél egy tiszt közbeavatkozására volt szükség ahhoz, hogy egy lövedék ne találja el Rooseveltet.

A politikus az amerikai tengerészgyalogosok első komoly megmérettetése, a júniusban lezajlott Belleau-erdei csata helyszínére is ellátogatott, egy alkalommal az amerikai katonák pedig még azt is megengedték neki, hogy elsüssön egy ágyút. Teljesült tehát a vágya, mivel így a háborús tapasztalat hiánya már nem állhatott politikusi ambícióinak útjába.

Roosevelt körútján emellett számos európai politikai és katonai vezetővel, gyakorlatilag az első világháborút lezáró versailles-i békekonferencia legfontosabb résztvevőivel is találkozott.

David Lloyd George brit miniszterelnökről feljegyezte naplójába, hogy pontosan ugyanúgy néz ki, mint a képeken, Georges Clemenceau francia elnököt „Franciaország legnagyobb civiljének” nevezte. Emellett Vittorio Orlando olasz kormányfőnél is látogatást tett, de Ferdinand Foch francia marsallal, valamint a brit haderő főparancsnokával, Sir Douglas Haiggel is találkozott.

Rooseveltet ezenkívül a belga király, valamint a brit uralkodó is fogadta. V. Györgyöt elsősorban az hozta lázba, hogy a politikus egy hadihajón érkezett az Egyesült Királyságba, egyben sajnálatát fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a háború alatt nem szolgálhat a haditengerészetnél.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár