2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Újabb különleges leletekre bukkantak az Egyiptomban feltárt ókori sziklasírokban

2021. május 26. 12:34 MTI

Több száz sziklába vájt sírt találtak régészek Kairótól 400 kilométerre délkeletre, az egyiptomi keleti sivatagban. Az óriási temető sírjai a tudósok szerint 4200-2100 évvel ezelőttről származhatnak.

A sírokat egy hegyoldalba vágták a Szóhágtól keletre fekvő El-Hámidijah temetőben. Az egyiptomi régészeti minisztérium közleménye szerint a sírok Egyiptom történetének különböző korszakaiból származnak. Némelyik sír gazdagon dekorált, hieroglifák is felismerhetők rajtuk – írta a livescience.com tudományos ismeretterjesztő portál.

A legkorábban készültek mintegy 4200 évesek lehetnek, az Óbirodalom összeomlásának időszakában vájták őket. Ebben a korszakban a fáraók kezéből kicsúszott a hatalom, amelyet helyi kormányzók ragadtak magukhoz.

A régészek nem találtak még magyarázatot arra, hogy miért készültek a sziklasírok, de ez a temetkezés nem volt szokatlan az ókori Egyiptomban.

Az Óbirodalom végéről származó sírok a régészek szerint építészetileg jóval kidolgozottabbak a többinél: egy bejárati folyosó vezet egy temetkezési helyiséggel ellátott galériához. Némelyik sírban hieroglifákat tartalmazó mészkődarabokat is találtak, és a sír tulajdonosainak szánt áldozatként elhelyezett tányérok maradványaira is rábukkantak – olvasható a minisztérium közleményében.

Az Óbirodalom végének korából származó egyik sírban a régészek olyan festményeket is találtak, amelyeken a sír tulajdonosa állatáldozatot mutat be. Néhány sírból pedig állati maradványok, köztük szarvak kerültek elő. Más sírok festett gömbölyű edényeket is rejtettek, amelyeket folyadékok tárolására használhattak.

A legfiatalabb sírok mintegy 2100 évesek, ezek a ptolemaioszi korszak végéről származnak. Sokféle műtárgyat fedeztek fel ezekben a sírokban, köztük csészéket, korsókat és tányérokat. A normál méretű edények mellett miniatűr darabok is voltak, amelyeket valószínűleg szimbolikus áldozatként helyeztek a sírba az elhunytak számára.

Az egyik sírban a régészek egy kerek fémtükör maradványait fedezték fel. Musztafa Vazíri, az egyiptomi legfelsőbb régészeti tanács vezetője elmondta, hogy a helyszínen tovább folyik a régészeti feltárás, és lehetséges, hogy további sírokat is találnak.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár