2022. ősz: Megrázó másnapok
ITT támogathatsz bennünket

Törzsfőnökből showman, majd mártír lett a sziúk legendás vezére, Ülő Bika

0000. 0. 00:00 Múlt-kor

Kiaknázatlan győzelem

A döntő támadásra június 25-én szánta el magát a Custer vezette amerikai 7. lovasezred. Az Egyesült Államok Hadseregének lovassági parancsnoka több hibát is vétett: egyrészt túl korán támadt, másrészt elutasította a felajánlott erősítést, alábecsülte az indiánok harci képességeit és felosztotta saját erőit.

A támadás megindulásakor a lakota, a sájen és az arapahó törzsek először teljesen meglepődtek, rendezetlenül rohantak fel-alá a sátrak közt, de aztán a lakota törzsfőnökök összehívták harcosaikat. Felismerték ugyanis, hogy mintegy háromszoros túlerőben vannak a lovasokkal szemben.

Őrült Ló csatakiáltásával megindult az ellentámadás. Az amerikai sereg lendülete megtört, a lovasok visszavonultak a hegygerincre. Hatalmas vérfürdő vette kezdetét, a következő órákban Custer katonáit az utolsó szálig lemészárolták. A csata – amely mindössze 20 percig tartott – az Egyesült Államok hadseregének egyik legnagyobb veresége lett.

Az Alfred Terry tábornok vezette expedíciós csapatokat másnap szörnyű látvány fogadta: 300 katona – sokuk feldarabolva és megskalpolva – feküdt meztelenül a napon, az utolsó ingig kifosztva. Miközben Custer katonáit csak a karjukon található tetoválásról lehetett felismerni, az agyonlőtt ezredes meztelenül, de egy darabban feküdt a tetemek közt.

Bár Little Bighorn hatalmas lelkierőt adott a győzteseknek, a várt stratégiai haszon elmaradt. A megerősített lovasság egész nyáron és ősszel üldözte az indiánokat a Sziklás-hegységben. Ülő Bika, felismerve a harc hiábavalóságát, több mint 1200 követőjével a hegyekbe menekült, és átkelt a kanadai határon.

Az Egyesült Államok sokáig sikertelenül próbálta elérni a sziú törzsfőnök és népe hazatérését. Ülő Bika nehéz választás elé került. Négyévnyi száműzetés után a törzsfőnök végül 1881. július 20-án letette a fegyvert Fort Buford erődjében, a mintegy 200 megmaradt sziú pedig visszatért az Egyesült Államokba. A bebörtönzött, majd később szabadon engedett, elszegényedett, morálisan megtört indiánok többé már nem jelentettek fenyegetést a fehérek számára. Ülő Bika régi világa időközben teljesen megváltozott: a lakotákat főnökükkel együtt rezervátumokba kényszerítették.

Életének későbbi szakaszában a Standing Rock nevű rezervátumba száműzött Ülő Bika Buffalo Bill vadnyugati showműsorával járta az országot. Heti 50 dollárért, több hónapon keresztül szórakoztatta „zsírevőkből” álló közönségét. Mindenhol körülvették az emberek, autogramokat osztogatott, s mikor a közönséghez kellett szólnia, gyakran anyanyelvén megátkozta őket.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. ősz: Megrázó másnapok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Indián egy hagyományos tipi előttA Little Bighorn-i csatát ábrázoló illusztráció, 1900 körülGeorge Armstrong Custer (1839–1876)Custer és csapatai Little Bighornnál egy 1876-os illusztrációnAmerikai lovas csapatok a Fort Custer erődnél, mélyen a sziúk hagyományos területén, a mai Montana állam területén, nem messze a Little Bighorn-i csatatértőlÜlő Bika és Buffalo Bill 1885-ben
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár