2023. tél: Idegenbe szakadt színészeink
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Törzsfőnökből showman, majd mártír lett a sziúk legendás vezére, Ülő Bika

0000. 0. 00:00 Múlt-kor

A sziú háborúk

Az USA egyre terjeszkedő óriási birodalmában mindenütt lázadtak az őslakosok. 1862 augusztusában a szánti dakota harcosok Kis Varjú törzsfőnök vezetésével megtámadtak egy minnesotai kereskedőállomást, amelynek három férfi, egy nő és egy gyermek esett áldozatul.

Az erőszak sikerén felbuzdulva dühös szánti csapatok vonultak át az északi dakoták területén és Minnesota államon keresztül. Az idehívott hadsereg erőteljes fellépésének nyomán a több száz halálra ítélt közül 38-at felakasztottak, a maradékot pedig bebörtönözték.

Ülő Bika legelőször 1863-ban keveredett konfliktusba az amerikai hadsereggel, amikor a szánti sziúk felkelése utáni bosszúhadjáratban a lakoták szállásterületét is támadás érte. A következő évben az indián főnök részt vett a Killdeer-hegyi csatában, 1865-ben pedig megostromolta Fort Rice erődjét.

A Vörös Felhő törzsfőnök vezette lakota támadások – amelyekben Ülő Bika is részt vett – után 1868-ban az amerikai kormány engedményt tett az indiánoknak. A sziúk szállásterületét a Black Hills hegység környékére korlátozó, Montana, Dél-Dakota és Wyoming földjén vadászati jogot biztosító Fort Laramie-egyezményt sok törzsfőnök – köztük Vörös Felhő – aláírta, nem úgy Ülő Bika.

Az idő végül őt igazolta. Minden megváltozott ugyanis, amikor a George Armstrong Custer vezette, ezer főből álló csapat a Black Hills közelében aranyat talált az egyik patakban. A pletyka gyorsan terjedt, és hamarosan megjelentek a szerencsét próbáló kincskeresők. Bár az amerikai kormány tett lépéseket a sziúk földjére behatoló, több ezer bányász visszatartására, erőfeszítései hiábavalónak bizonyultak. A Black Hills-i aranyláznak semmi sem állhatta útját.

Az indiánok újra háborúval fenyegetőztek. Válaszul a kormány felajánlotta a törzsfőnököknek, hogy megvásárolják Black Hills területét. 1875 szeptemberében 20 ezer sziú gyűlt össze, hogy megtanácskozzák az ajánlatot, de végül elutasították. A szövetséget kötő lakota, sájen és sziú törzsek Ülő Bika és Őrült Ló vezetésével fegyveres ellenállásba kezdtek, amit a kormány részéről ultimátum követett. Az amerikaiak 1876-ban indították meg az expedíciót a Black Hills hegyei közé.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2023. tél: Idegenbe szakadt színészeink
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Indián egy hagyományos tipi előttA Little Bighorn-i csatát ábrázoló illusztráció, 1900 körülGeorge Armstrong Custer (1839–1876)Custer és csapatai Little Bighornnál egy 1876-os illusztrációnAmerikai lovas csapatok a Fort Custer erődnél, mélyen a sziúk hagyományos területén, a mai Montana állam területén, nem messze a Little Bighorn-i csatatértőlÜlő Bika és Buffalo Bill 1885-ben
Legfrissebb
Legolvasottabb
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár