2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Terhesen bosszulta meg férje halálát a Camorra „keresztanyja”, Pupetta Maresca

2019. szeptember 3. 14:28 Múlt-kor

Főnökké válás

Habár csaknem két évtizednyi börtönbüntetésre ítélték, Maresca kevesebb, mint tíz évet töltött rács mögött, és 1965-ben szabadult. Ezalatt az idő alatt is királynői bánásmódban részesült: „becsületes nőként” tartották számon, ami számtalan előnnyel járt számára a börtönhierarchiában – a legjobb állapotú ágyneműktől kezdve egészen a más rabok támogatásához való jogig. Olyan szereppel bírt odabent, mint a kinti világban egy keresztapa. „Nagyon karizmatikus nő volt” – mondta róla egy rabtársa.

Fiát, a kis Pasqualinót néhány évig a börtön falai közt nevelte, majd édesanyja gondjaira bízta. Sosem szakította meg kapcsolatát a Camorrával, a sajtó pedig a „Madame Camorra”, illetve „a Camorra özvegye” nevekkel illette. Szépségét egy népszerű dalban is megénekelték, és még 1958-ban készült egy életét (igen lazán értelmezve) feldolgozó film is, Rosanna Schiaffino főszereplésével.

Szabadulását követően nem sokkal egy újabb maffiózó mellett találta magát. A fegyver- és drogkereskedő Umberto Ammaturo igen veszélyes ember volt (elterjedt beceneve az „'o pazzo”, vagyis „az őrült” volt), azonban kezdetben elhalmozta Marescát mindenféle luxuscikkel. Együttélésükből egy ikerpár született, és Maresca igazi bűntársra lelt Ammaturóban.

Ammaturo azonban jóval durvább ember volt, mint Simonetti. John Dickie brit történész és Olaszország-szakértő a következőt írta róla: „Pupetta élettársa, Umberto Ammaturo az NF [Nuova Famiglia – „új család”, a Camorra egy szakadár ága] egyik legagresszívebb tagja volt. 1981 karácsony tájékán bombát helyezett el Raffaele Cutolo [egyik riválisa] Ottaviano nevű palotája előtt, provokáció céljából. Később beismerte, hogy ő állt Aldo Semerari bűnügyi pszichiáter meggyilkolása mögött is, akinek lefejezett holttestét szintén Cutolo palotája közelében találták meg 1982-ben, bolondok napján.”

Maresca ezen házassága sem bizonyult tartósnak.

Családi gondok

1974-ben Maresca első házasságából született fia, Pasqualino gyilkosság áldozata lett. A nő gyanította, hogy új férje állhat a háttérben. „Mindig is azt gondoltam, Pasqualino zavarta őt, túlságosan olyan volt, mint az apja” – mondta Maresca. „Szerintem ha Ammaturo beismerte volna nekem a gyilkosságot, újból öltem volna, habozás nélkül.”

Konkrét bizonyíték azonban nem volt a dúvad második férj érintettségére az ügyben, és Maresca vele maradt egészen 1982-ig, bár számos szóbeszéd terjengett arról, hogy Ammaturo egyre erőszakosabban bánik vele. Ebben az évben véres belháború tört ki a maffián belül a Cutolo-féle NCO („Nuova Camorra Organizzata”) és az NF között. Maresca nyilvános sajtótájékoztatót tartott, amelyben megfenyegette Cutolót és társait, hogy ha családjából valakit bántanak, ismét kész gyilkolni.

Beszédében megvádolta a rendőrséget is az NCO-val való együttműködéssel: „Az igazságszolgáltatás és jómagam sosem voltunk jó viszonyban” – mondta. „Tudják, engem mindig keményebben büntetett, mint érdemeltem volna. Épp a minap hallottam nálunk egy csendőrt azt mondani, »megölték az egyik emberünket«, a klánjuk egyik tagjáról beszélt. Mondják meg nekem, hol van ebben az igazságszolgáltatás?”

A rendőrség erre mintegy válaszul vádat emelt Maresca és Ammaturo ellen az említett bűnügyi szakértő, Dr. Semerari halálával kapcsolatban. Míg egykori szeretője kokaincsempész-hálózata segítségével Peruba szökött, Marescára újabb börtönévek vártak.

Bizonyíték híján négy év elteltével szabadon bocsátották, ezt követően komolyabb bűnügye nem volt, bár az 1990-es és 2000-es években több ingatlanját elkobozták a hatóságok arra hivatkozva, hogy azokat a bűnszervezetből származó pénzből vette.

1982-ben újabb róla szóló alkotás, ezúttal tévéfilm készült „Il caso Pupetta Maresca” („A Pupetta Maresca-ügy”) címmel, melyben a hajdani diktátor unokája, Alessandra Mussolini alakította őt. Maresca hevesen tiltakozott e mű több mozzanata ellen is, és egészen 1994-ig meg tudta akadályozni vetítését.

2013-ban „Pupetta: Il coraggio e la passione” („Pupetta: A bátorság és a szenvedély”) címmel újabb televíziós alkotás készült életéről, az olasz közbeszéd átalakulását jól mutatja, hogy ez már igen heves tiltakozást váltott ki a maffia ellenzőiből a bűnözők heroizálása miatt.

Habár az olasz populáris kultúrában életútja továbbra is megkerülhetetlen toposz, „Pupetta” Maresca napjainkban meglehetősen visszavonult életet él Sorrentóban, bár időről időre vállal televíziós szerepléseket.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
A fiatal Pupetta Maresca (kép forrása: movieplayer.it)Kép forrása: italyonthisday.comMaresca 2013-ban Manuela Arcuri színésznővel (kép forrása: napolitoday.it / Manuela Arcuri))Maresca és Simonetti esküvői képe (kép forrása: parismatch.com)
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár