2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Senki sem tudja, hová lett a leghírhedtebb ausztrál bandita koponyája

2022. július 20. 14:29 Múlt-kor

Megoldatlan rejtély némi boszorkánysággal

A Victoria Heritage 2008-ban vette fel a kapcsolatot Tom Baxterrel, azzal a férfival, aki állítólag tudott Ned Kelly koponyájának hollétéről. A betyár feje kalandos utat járt be: a csontváz többi részétől eltérően ugyanis nem temették újra a Pentridge-i tömegsírban, kormánytisztviselőkhöz került, akik átadták Colin Mackenzie-nek, a canberrai Australian Institute of Anatomy igazgatójának; az intézet öntőmintát készített a koponyáról, majd 1972-ben a National Trust of Australiához került, amely az Old Melbourne Gaol múzeumának kiállításán mutatta be Ned Kelly halotti maszkja társaságában. Az „E. Kelly” címkével ellátott koponyát végül 1978-ban lopták el.

Baxter – anélkül, hogy elmondta volna, hogyan jutott a becses ereklyéhez – 2009. november 11-én adta vissza a koponyát. A Victorian Institute of Forensic Medicine (VIFM) szakemberei odontológiai, patológiai, antropológiai, röntgen- és CT-vizsgálatokat végeztek, majd elkészítették az anatómiai intézetben őrzött replika és a koponyáról készített fotók összehasonlító koponyavizsgálatát (craniofacial superimposition).

Az összes kép megegyezett. A kutatók DNS-minta révén minden kétséget kizáróan azonosították Kelly csontvázát, a jelenkori DNS mintát a haramia Ellen nevű nővérének dédunokája szolgáltatta, akit Leigh Olivernek hívnak és jóval békésebben él: tanár.

A mitokondriális DNS-minták azonban nem mutattak egyezést a Baxter-féle koponyáéval. A kutatókat igen meglepte, hogy az egymáshoz illő maradványok a Pentridge-i tömegsír legkomplettebb csontvázát alkották – csak néhány nyakcsigolya hiányzott, egy-két kisebb csont és a koponya, egy tenyérnyi rész kivételével, ami újabb bizonyíték volt arra, hogy a Baxter tulajdonában levő koponya nem lehet az ausztrál betyáré.

Kutatók szerint az, hogy Ned Kelly csontváza viszonylag épségben vészelte át az elmúlt évtizedeket, cáfolja azt is, hogy a törvényen-kívüli földi maradványai az ereklyevadászok célpontja lett volna.

A csontok közelebbi vizsgálata egyértelmű bizonyítékokkal szolgált Ned Kellynek az Am Jones Inn-i tűzpárbaj során szerzett sérüléseit illetően. A jobb sípcsont tetején, a bal kézen és a jobb lábon látható sérüléseket már az Old Melbourne Gaol börtönorvosa is dokumentálta a betyár letartóztatását követően, miután megvizsgálta Kellyt.

A kutatók a rendelkezésre álló történeti, antropológiai és genetikai bizonyítékok alapján végül megállapíthatták, hogy a vizsgált csontok valóban a bandavezérhez tartoztak. Ned Kelly maradványait 2012-ben adták át a betyár leszármazottainak – a koponya kivételével.

Hogy hova tűnt Ned Kelly feje, egyelőre rejtély. 1880-ban, röviddel a haramia halála után felreppent egy olyan szóbeszéd is, hogy Ned Kelly tetemét feldarabolták és „orvosok” vitték magukkal. A megtalált, a koponya hátsó részéről származó koponyadarab és néhány nyakcsigolyán is látható, fűrész okozta vágás azt jelzi, Kelly csontvázát post mortem megvizsgálták, hogy az akasztás mennyire volt hatékony.

Legutóbb 2012-ben kürtölték világgá, hogy Ned Kelly koponyája előkerült. Az új-zélandi Anna Hoffman azt állította, hogy 30 éve kapta a koponyát, amikor Melbourne-ben vakációzott egy biztonsági őrrel. Egyik este épp koponyákról beszélgettek, mire másnap a férfi beállított hozzá eggyel, közölve, hogy az Ned Kellyé, és azt tanácsolta, csempéssze haza. Az 1960-as, 70-es években boszorkány hírében álló Hoffman nem berzenkedett, és hazavitte Kelly fejét. „Tisztelettel bántam vele. Nem használtam se mécsesnek, és vörösbort sem ittam belőle”.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Kelly fényképe, amely a kivégzése előtti napon készült.A The Age című korabeli lap illusztrációja a végső tűzpárbajról, melynek során Kellyt végül elfogták a hatóságokPáncélelemek Ned Kelly bandájátólNed Kelly a kivégzésére vár az Old Melbourne GaolbanA Tom Baxter által átadott koponya CT-vizsgálata. A számos vizsgálat végeredménye egyértelmű: a koponya nem lehet Kellyé.Kelly halotti maszkja, amely közvetlenül a kivégzés után készült. Napjainkban az Ausztrál Nemzeti Múzeum gyűjteményében őrzik.
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár