2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Senki sem tudja, hová lett a leghírhedtebb ausztrál bandita koponyája

2022. július 20. 14:29 Múlt-kor

Nem sikerült harcban elesnie

Később az üldözöttek megszálltak egy kisvárosi vasútállomást, és kirabolták a helyi bankot, miközben több tucatnyi foglyot ejtettek. Ezt két hónappal később megismételték: ezúttal a helyi rendőrségre szállásolták be magukat, és rendőruniformisban minden férfit letartóztattak, majd elvitték a bankban őrzött pénzt, több mint kétezer fontot. Ekkor született meg Ned Kelly gyúlékony hangú, 8000 szavas kvázi-politikai manifesztuma, amelyben ír származásáról és az igazságszolgáltatás igazságtalanságairól vall.

A brit gyarmatokon korábban soha nem kínáltak ennyit egy bűnöző elfogásáért: ekkor már 2-2 ezer font vérdíj volt a négytagú banda fejére tűzve. Sokáig mégis csak bottal ütötték a nyomukat, az üldözöttek a rabolt pénznek, családjuk és szimpatizánsaik támogatásának köszönhetően egy évig tartották magukat, olykor egy nap alatt nyolcvan-száz kilométert is megtettek lóháton.

A végzet azonban hamar elérte őket. 1880 júniusában Kellyék Glenrowanba érkeztek, ahol azt tervezték, hogy lesből megtámadják az erősítést hozó rendőrvonatot és azzal menekülnek el. A saját készítésű páncélba öltözött, sisakot viselő banditák megszállták a kisvárost, és 62 foglyot ejtettek az Ann Jones Inn nevű fogadóban, de számításukba hiba csúszott. A rendőröket figyelmeztették, így a vonat egy nap késéssel érkezett meg, mikor a banda a virrasztástól és az éjszakai dorbézolástól már teljesen kimerült volt.

A rendőrök 1880. június 28-án körülvették a szállót, az ostrom során Kelly három társa életét vesztette, őt lábában – amit páncélja nem védhetett – tucatnyi golyóval, de élve fogták el.

A halálbüntetés felfüggesztésére irányuló erős agitáció ellenére (a hírek szerint nyolcezer híve és szimpatizánsa gyűlt össze védelmében) a szökevény nem kerülhette el sorsát: Ned Kellyt öt hónappal később, 1880. november 11-én felakasztották a melbourne-i Old Melbourne Gaolban, majd a börtön tömegsírjában kaparták el.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Kelly fényképe, amely a kivégzése előtti napon készült.A The Age című korabeli lap illusztrációja a végső tűzpárbajról, melynek során Kellyt végül elfogták a hatóságokPáncélelemek Ned Kelly bandájátólNed Kelly a kivégzésére vár az Old Melbourne GaolbanA Tom Baxter által átadott koponya CT-vizsgálata. A számos vizsgálat végeredménye egyértelmű: a koponya nem lehet Kellyé.Kelly halotti maszkja, amely közvetlenül a kivégzés után készült. Napjainkban az Ausztrál Nemzeti Múzeum gyűjteményében őrzik.
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár