2022. ősz: Megrázó másnapok
ITT támogathatsz bennünket

Petőfi Sándor kortárs emlékezetéről nylik kiállítás a MANK Galériában

2022. március 18. 18:57 MTI

Harminchárom képző- és iparművész alkotásaival ünnepli Petőfi Sándor szellemiségét és irodalmi örökségét csütörtöktől A velünk élő Petőfi című kiállítás a szentendrei MANK Galériában.

Petőfi Sándor
Petőfi Sándor Barabás Miklós litográfiáján

A MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. a 2022-23-as Petőfi-emlékévhez kapcsolódva írt ki 2021 decemberében nyílt alkotói pályázatot, arra invitálva a kortárs alkotókat, hogy járuljanak hozzá Petőfi Sándor kortárs recepciójához, fogalmazzák újra a költő alakját a mai kor számára – közölte a MANK csütörtökön az MTI-vel.

Tájékoztatásuk szerint a beérkezett több mint 170 alkotást mind egy-egy, a művészek által megnevezett Petőfi-idézet inspirálta.

A pályaművek közül a szakmai zsűri – Baksai József festőművész, Sipos Tünde művészettörténész, a kiállítás kurátora és Thimár Attila, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem docense – választotta ki azt a harminchárom képző- és iparművészt, akinek a munkáit a tárlat bemutatja.

Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója olyan alkalom a magyar kulturális életben, amely új lendületet adhat nem csupán az irodalmi életnek, de a kortárs vizuális művészetek területén alkotóknak is – idézi a közlemény Tardy Annát, a MANK ügyvezetőjét.

Sipos Tünde szerint a pályázatra érkezett alkotásokból világosan kirajzolódik, milyen meghatározó az első találkozás, az első élmény, amely Petőfi Sándorhoz kötődik. Petőfire a legtöbben sokszínű egyéniségként gondolnak, „sokunk számára ő egy személyben bátor hazafi, szerelmes hős, lázadó ifjú és nem mellesleg zseniális költő is” – fejtette ki.

Mint a szervezők hangsúlyozzák, a sokszínűség visszaköszön a kiállított alkotásokban is, hiszen a látogatók egyaránt találkozhatnak interaktív, kísérletező jellegű alkotásokkal és olyanokkal, melyek a videóinstalláció és a konvencionális grafika ötvözéséből jöttek létre.

Mindezek mellett többször köszön vissza a vásznakról az ősfényképnek nevezett Petőfi-dagerrotípia, ugyanakkor egyes alkotók átvitt értelmezésben, absztrakt festmények, fotográfia, szobor vagy éppen faliszőttes formájában asszociálnak Petőfi egy-egy költeményére – szól a közlemény az április 23-ig látogatható kiállításról.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. ősz: Megrázó másnapok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár