2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Mit keresett a Vörös Hadsereg Dániában 1946 tavaszáig?

2020. március 10. 15:25 Múlt-kor

Bombák hullanak

Május 6-án Rolf Wuthermann Wehrmacht-tábornok egy körülbelül 800 fős gránátosezreddel érkezett a szigetre, és a harc folytatására rendezkedtek be.

Másnap reggel a dán kormány hivatalos küldöttsége érkezett a szigetre, hogy von Kamptz-cal tárgyaljanak. Látva a németek harci készültségét, arra biztatták, adja meg magát.

Még május 7. folyamán a nyugati szövetségesek európai főparancsnoka, Dwight Eisenhower kijelentette, hogy Bornholm státusza megegyezik Dánia többi részéével, így ha a dánok igényt tartanak szövetséges csapatok odavezénylésére, akkor annak meg kell történnie.

Ugyanezen a napon a brit felderítés azt a hírt közölte, hogy szovjet repülők haladtak el a sziget felett „a bombavonal orosz oldalán”.

A „bombavonal” azt az egyezményes (szintén Jaltában meghatározott) határt jelölte, amelytől keletre nem bombáznak a nyugati szövetségesek, és amelytől nyugatra nem hajtanak végre támadást a szovjet bombázók, az esetleges „baráti tűz” elkerülése végett. A szovjetek előbb megadásra felszólító röplapokat szórtak a repülőkről, majd bombákat is.

Május 8-án a britek közölték von Kamptz-cal, készek elfogadni kapitulációját, és „nincs semmiféle szükség az oroszokkal való konzultálásra.” Egy belső memorandumban azt is megjegyezték, „Bornholm különösen érdekes mind számunkra, mind az oroszoknak, mivel U-Bootok lapulnak a sziget kikötőjében.”

A szovjeteknek azonban megvolt ezen kívül is a maguk oka arra, hogy irányításuk alá vonják a szigetet: a németek nagyszámú szovjet hadifoglyot őriztek itt (aki a tengelyhatalmakkal szembeni küzdelemben megadta magát, a szovjet vezetés szemében árulónak számított, így a Vörös Hadsereg kezére visszakerült hadifoglyokra nem a felszabadulás, hanem a rettegett NKVD által üzemeltetett „szűrőtáborok” vártak).

Emellett a szigeten hatalmas, több tíz kilométer hatótávolságú tengerészeti lövegek is el voltak helyezve, amelyekkel hatékonyan lefedhetők voltak a hamarosan Lengyelország részévé váló területek felé vezető tengeri útvonalak.

A szovjet bombázás – bár elsősorban katonai célpontok ellen irányult – mintegy 800 civil épületet semmisített meg a sziget két legnagyobb településén, Rønnében és Nexóban.

Mivel a lakosok a röplapokból értesültek a közelgő légitámadásokról, a halálos polgári áldozatok száma alacsony maradt (tíz dán civil vesztette életét), azonban több ezren váltak otthontalanná.

Óriási káosz alakult ki, ahogy a helyiek és a nemrég érkezett menekültek egyszerre igyekeztek biztonságos helyet keresni a szigeten. A dán rádió szándékosan nem tudósított a történtekről – az ország többi részén éppen a felszabadulást ünnepelték önfeledten.

Habár a becslések szerint (a kaotikus helyzet miatt pontos számok nem állnak rendelkezésre) összesen mintegy 16-20 000 német, illetve német szolgálatban álló katona lehetett a szigeten – a Kriegsmarine, a Wehrmacht és a Waffen-SS csapatai vegyesen –, május 9-én csupán egy kislétszámú szovjet kontingens szállt partra. Rövid tűzharcot követően von Kamptz és csapatai letették a fegyvert.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Franciszek Jarecki MiG–15bisz típusú vadászrepülője Bornholmon, 1953. március 5. (kép forrása: gp24.pl)Szovjet katonák táncolnak helyi nőkkel egy ünnepségen Bornholmon, 1945. (kép forrása: fishki.net)Szovjet katonák Rønne kikötőjében 1945-ben (kép forrása: waralbum.ru)Szovjet katonák járőröznek egy, az ellenállás karszalagját viselő dán rendőrrel közösen Rønne utcáin (kép forrása: berlingske.dk)A május 9-én partra szálló szovjet kontingensről készült egyetlen ismert kép (kép forrása: roennebyarkiv.com)PPS–41, illetve PPSz–43 géppisztolyokkal felfegyverzett szovjet katonák megérkezése Sandvigbe, a sziget északi csücskében (kép forrása: roennebyarkiv.com)A szovjet csapatok távozására való készülődés, 1946. április 1. (kép forrása: roennebyarkiv.com)Lebombázott épületek Rønnében, 1945. (kép forrása: glucksburg.blogspot.com / Det Kongelige Bibliotek)„Öröm miatt zárva” – a dán ellenállás két fegyverese egy zárva tartó üzlet előtt a felszabadulás napjaiban valahol Dániában (kép forrása: Wikimedia Commons)Frigyes koronaherceg látogatása Bornholmon (kép forrása: glucksburg.blogspot.com / Det Kongelige Bibliotek)A felszabadulást ünneplők Koppenhágában, 1945. május 5. (kép forrása: Wikimedia Commons)Német csapatok lefegyverzése és távozása Dániából az ország déli határánál brit felügyelet mellett, 1945. május (kép forrása: Life Magazine Archives)Lebombázott épületek Rønnében, 1945. (kép forrása: glucksburg.blogspot.com / Det Kongelige Bibliotek)Szovjet díszőrség Bornholmon, 1945. (kép forrása: glucksburg.blogspot.com / Det Kongelige Bibliotek)Gerhard von Kamptz fregattkapitány (kép forrása: Pinterest)
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár