2022. ősz: Megrázó másnapok
ITT támogathatsz bennünket

Íme a legsötétebb londoni bűnügyek bizonyítékai

2015. június 5. 14:57 MTI

Első ízben tárják a nagyközönség elé a brit főváros néhány legsötétebb bűnügyének bizonyítékait: az októberben nyíló tárlaton egyebek közt Hasfelmetsző Jackhez, a "savfürdős gyilkoshoz" és az 1963-as nagy vonatrabláshoz kapcsolódó tárgyakat vehetnek szemügyre az érdeklődők a Museum of London-ban.

A tárlaton szereplő mintegy hatszáz tétel egytől-egyig a Scotland Yard Bűnügyi Múzeumából (Crime Museum) származik. Az intézményt 1875-ben hozták létre, oktatási céllal, azóta mindössze a rendőrség munkatársai, valamint különleges vendégek, úgy mint V. György brit király, Harry Houdini illuzionista és a Sherlock Holmes figuráját megalkotó Arthur Conan Doyle nyerhettek bepillantást a gyűjteménybe. Martin Hewitt, a rendőrség munkatársa szerint semmiképpen sem szeretnének olyasmit, mint a London Dungeon - a város élethűen rekonstruált középkori börtöne - hatósági változata. Mint fogalmazott: "ezekben az ügyekben hús-vér-emberek voltak érintettek".

az 1963-as nagy angliai vonatrablás elkövetőinek búvóhelyéről származó pezsgős- és borosüvegek

Az 1963-as nagy angliai vonatrablás elkövetőinek búvóhelyéről származó pezsgős- és borosüvegek

A kiállításon a kivégzett foglyok halotti maszkjai, egy befulladt bomba, amelyet ír nacionalisták helyeztek el a Paddington vasútállomáson 1884-ben, és az 1963-as nagy angliai vonatrablás elkövetőinek búvóhelyéről származó pezsgős- és borosüvegek sorakoznak. A tárlaton szereplő tételek közt található továbbá egy pisztoly, amellyel Viktória brit királynőt próbálták megölni 1840-ben, valamint egy kiégett laptop, amely a glasgow-i repülőtér elleni 2007-es merénylet - robbanószerrel megrakott dzsip hajtott a repülőtér főbejáratába - bizonyítékai közé tartozik.

A látogatók szemügyre vehetik a "savfürdős gyilkosként" elhíresült John Haigh bőrkesztyűit és kötényét. Ő az 1940-es években egy kádnyi kénsavban tüntette el áldozatait - egyikükből mindössze epekövei maradtak meg - és a Hawley Crippen doktor nevéhez fűződő tárgyakat, akit felesége meggyilkolásáért akasztottak fel. Julia Hoffbrand kurátor szerint egyetlen, a legszörnyűbb londoni bűnügyekről szóló tárlat sem lenne teljes Hasfelmetsző Jack nélkül. A Museum of London kiállítása olyan jegyzeteket vonultat fel, amelyeket a 19. századi sorozatgyilkos elleni hajtóvadászatot vezető nyomozó vetett papírra és amelyekben Aaron Kosminski 23 éves lengyelországi bevándorlót nevezte meg fő gyanúsítottként. Hasfelmetsző Jack személyazonosságát 126 évvel a szörnyű gyilkosságok után, 2014-ben derítette ki egy amatőr nyomozó, Russel Edwards, az egyik helyszínen talált vállkendőn megőrződött DNS-maradványok alapján.

A Bűnügyi Múzeumnak ugyanakkor nem minden darabja kerülhet a nagyközönség elé. Az a halálos mérget - ricint - tartalmazó apró kapszula például, amelyet 1978-ban esernyőhegyre erősítettek, hogy megöljék vele Georgi Markov bolgár ellenzéki írót a londoni Waterloo-hídon, nem szerepel a tárlaton, mert a rendőrségi nyomozás még mindig nem zárult le. A londoni rendőrség és a városi tanács illetékesei szerint az október 9-től hat hónapon át látogatható tárlat az előfutára lesz a Scotland Yard állandó, nyilvános múzeumának.

A Stratton fivérek által viselt maszk 1905-ben

A Stratton fivérek által viselt maszk 1905-ös rablógyilkosságuk idején

Illegális abortuszok orvosi eszközei és gyógyszerei

Illegális abortuszok orvosi eszközei és gyógyszerei

A 19-20. századi kivégzéseknél használt kötelek

A 19-20. századi kivégzéseknél használt kötelek

További bizonyítékokat ide kattintva böngészhet.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. ősz: Megrázó másnapok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár