2022. ősz: Megrázó másnapok
ITT támogathatsz bennünket

Hogyan látták az amerikaiak 1922-ben Hitlert?

2015. február 25. 18:40

"Hitler antiszemitizmusa nem annyira erőszakos és őszinte, mint amennyire hangzik" - állapította meg 1922-ben a befolyásos The New York Times amerikai napilap újságírója a Nemzetiszocialista Német Munkáspárt frissen megválasztott teljhatalmú vezetőjéről.

Rendkívül érdekes kordokumentumot tett közzé honlapján a Vox: az amerikai magazin a The New York Times amerikai napilap Adolf Hitlerről szóló első, 1922. november 21-én megjelent írását bányászta elő, amely ékes példája annak, hogy egy külföldi tudósító - legyen mégoly annyira tájékozott - mennyire félreismerheti alanyát, ha túl "közel" merészkedik hozzá.

A Times tudósítója, Cyril Brown írásában elsősorban arra tesz kísérletet, hogy feltárja azokat a tényezőket, amelyek megmagyarázzák Hitler felemelkedését. Megemlíti többek között a náci pártvezér - unalomig ismételt - ragyogó szónoki képességét, amit "a közönség feletti titokzatos kontrollálására alkalmaz, s amivel nemcsak hogy felrázza hallgatóit, de ugyanazt a közönségét engedelmes higgadtságra is bírja".

A cikk legérdekesebb része kétségkívül az a három bekezdés, amit a szerző az antiszemitizmus elemzésének szentel. Brown elismeri ugyan, hogy a "bajor Mussolininek" nevezett Hitler vonzalma főként gonosz antiszemitizmusából ered - továbbá azt is megjegyzi, hogy a zsidók menekülnek előle -, de kétli, hogy az őt kielégítené.

"Számos megbízható, jól informált forrás megerősítette, hogy Hitler antiszemitizmusa nem annyira erőszakos és őszinte, mint amennyire hangzik, az antiszemita propagandát pedig pusztán azért használja, hogy csaliként még nagyobb számú támogatóra tegyen szert, akiket fellelkesíthet, bátoríthat, egészen addig, míg szervezete nem lesz elég erős ahhoz, hogy politikai céljait megvalósítsa.

"Egy tapasztalt, befolyásos politikus dicsérte Hitler remek politikai érzékét, amiért az antiszemitizmust emelte ki, sőt túlhangsúlyozza azt. Mint mondta: »Nem lehet elvárni a néptől, hogy megértse a finomabb, igazi célokat, ezért nekik egyszerűbb, könnyebben emészthető kis morzsákat kell dobni, mint az antiszemitizmus«(...)”

A cikket ezen a linken elolvashatja

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. ősz: Megrázó másnapok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár