2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Hét fotó, amely megrázta a világot

2018. szeptember 6. 11:48 Múlt-kor

„Egy kép többet mond ezer szónál” – szól a közismert mondás, ami hatványozottan igaz a történelem esetében is. A 20. század emblematikus eseményeit ma már számos ikonikus fotóval tudjuk illusztrálni.

Amikor a Mennyei béke tere a pokol kapujává vált

Az 1989-es év a Távol-Keleten is a változás szelét hozta. A „demokrácia-mozgalom” résztvevői a piacgazdaságban már bevezetett reformokat a politika területére is ki akarták terjeszteni. Hu Jao-pang reformpárti politikus 1989. április 15-i halála után tüntetéssorozat kezdődött Pekingben. A napok alatt több százezresre duzzadó tömeg elutasította a nepotizmust és a korrupciót, helyettük demokráciát, sajtószabadságot és politikai reformokat követeltek.

Április 27-én a tüntetők áttörték a kordonokat, s a Kína jelképének számító Tienanmen-kaput is magába foglaló Mennyei Béke terére özönlöttek. A kommunista vezetés május 20-án rendkívüli állapotot vezetett be az országban, s vidéki katonai páncélos és gépesített egységeket irányított a fővárosba, amelyek június 3-án körbevették a teret, éjjel pedig tüzet nyitottak a fegyvertelen tüntetőkre. A véres kommunista példamutatás áldozatainak létszámát a kínai kormányzat mind a mai napig nem hozta nyilvánosságra, a becslések szerint 3000-7000 személy vesztette életét.

A történtek után számos fotóriporter érkezett az országba, akiket egy Tienanmen térhez közel eső szállodában szállásoltak el. A Peking Hotel ablakából azonban tökéletes volt a kilátás. A képen látható jelenetet valójában négy fotós is megörökítette, amint egy magányos diák percekig feltartóztatott egy sor tankot, amelyek a térre tartottak. Az elöl álló harckocsi sofőrje többször is megpróbálta kikerülni a magányos hőst, aki állandóan a tank elé lépett, s egyszer fel is mászott a járműre, hogy mondjon valamit a bent ülőknek, mire a közelben álló tüntetők odébb vonszolták a konok diákot. A világ sohasem tudta meg, ki volt az a szatyros fiatalember, aki az előző napok véres leszámolásai ellenére is képes volt saját életét kockáztatva kiállni a demokráciáért.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár