2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Csalásokat és trükköket is tartalmazott a túlvilági élethez az egyiptomi Halottak Könyve

2022. szeptember 21. 16:29 Múlt-kor

A Halottak Könyve az ókori Egyiptom egyik legbámulatosabb fennmaradt írott forrása. Az ókori civilizáció lakói úgy hitték, tekercsekben foglaltak segítenek majd nekik eligazodni haláluk után a túlvilágra vezető úton.

Ozirisz
A halottak Ozirisz színe előtt

Az istenek bírósága előtt

Tiszta ruhában és fehér saruban állsz egy hosszú oszlopcsarnokban, melynek végén Ozirisz, az alvilág istene ül trónján. Bal és jobb oldaladon 42 további isten sorakozik fel, rettenetes, múmiaszerű alakok, köztük az Árnyak elnyelője, a Csonttörő és a Belsőségek evője. Előtted Thot isten, aki egy pávián alakját öltötte, egy mérleg tetején ül, amely hamarosan eldönti, mi lesz a sorsod az örökkévalóságban. Az ítélet napja ez, és ha méltatlannak találtatsz, az iszonyú kínokkal járó második halálban lesz részed. De benned nincs félelem, mert birtokodban van a Halottak Könyve, amely a túlvilági túlélés minden titkát tartalmazza.

Az első, melletted álló istenhez fordulsz, és így szólsz: „Messzejáró, ki Héliopoliszból jött: nem követtem el álnokságot.” Aztán a következőhöz fordulsz: „Tűzölelő, ki Herahából jött: nem követtem el rablást…”

A napközbeni előjövés szövegei

Az ókori egyiptomiak számára az élet gyakran bizonyult igen rövidnek, így a halál körüli rituális szokások a mindennapok szerves részét képezték. A Nílus-menti civilizáció hagyatékának legismertebb elemei – a piramisok, a különféle egyéb sírok, illetve a múmiák – mind azt mutatják, hogy a halálra való felkészülésre rengeteg időt és erőforrást áldoztak.

A halált követő úton segítséget nyújtó ráolvasások és varázserejűnek tartott szövegek már az V. dinasztia idején, i. e. 2350 körül feltűntek a piramisok falain. 400 évvel később, a Középbirodalom idejében már a szarkofágokra írt szövegek váltak megszokottá, a sírok belső falaira, illetve néha papirusztekercsekre rögzített írások mellett.

I. e. 1550 után e különböző feliratokat felváltotta egy papiruszra rögzített szövegtest, melyhez illusztrációk is tartoznak. Ezt az egyiptomiak által „A napközbeni előjövés szövegei” néven ismert gyűjteményt nevezzük ma a Halottak Könyvének. Fokozatos módosításokkal mintegy 1500 éven át maradt a temetkezési hagyomány része.

Habár az utókor egységes műnek tekinti, a Halottak Könyve minden egyes példánya különböző. „Nem létezett egy szabványos Halottak Könyve” – mondta el John H. Taylor, a British Museum ókori egyiptomi emlékekkel foglalkozó kurátora. „Volt egy szöveghalmaz, körülbelül 200 darabbal, amelyből választani lehetett, de egyetlen ismert kézirat sem tartalmaz minden egyes varázsigét. Vannak olyanok, amelyek a Halottak Könyvének szinte minden egyes példányában előfordulnak, mások viszont annyira ritkák, hogy csupán egy vagy két darabból ismerjük őket.”

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
A halottat a túlvilágon segíteni szánt szövegeket volt, hogy a sírok belső falára jegyezték fel, mint itt Tutanhamon sírjábanI. e. 1550 után gyakoribbá vált a papiruszon való rögzítésükTemetési menet egy ókori egyiptomi falfestményenAz elhunyt áldozatot mutat be Ré istennekAnubiszhoz fohászkodó halott ábrázolása egy papiruszonA Halottak Könyvének nem volt egységes szövege, példányai mind eltérnek egymástól kisebb-nagyobb mértékben
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár