2024. tél: Szoknyával a politikában
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A királyi konyha és a maradékok sorsa

2023. augusztus 8. 18:05 Saly Noémi

A kiegyezést követő években Ferenc József és Erzsébet királyné gyakran tartózkodott Magyarországon. Koronázási ajándékként megkapták a gödöllői kastélyt, ahová a királyné sokszor menekült az udvari etikett elől. Ide a férje is szívesen elkísérte. Máskor az uralkodó egyedül utazott, például hadgyakorlatra vagy avatási ünnepségekre. Akárhogyan is, ilyenkor se élhettek rántottán: az utazásokkor is egész ármádia gondoskodott nemcsak az ő élelmezésükről, hanem a vendégekéről is. A nagy lakomák után pedig a maradék is hasznosult.

Ferenc József

1887-ben a Fővárosi Lapok arról tudósított, hogy a király magyarországi utazásai során az udvartartás személyzetének a konyha okozza a legnagyobb gondot.

„Minden városban és nagyobb állomáshelyen volt egy-két udvari ebéd, melyre mindig számos vendég volt hivatalos. Kisebb helyeken az ilyen ebédhez szükséges élelmiszereket a legnagyobb utánjárás mellett sem lehet előteremteni.

Ezért az útra egy teljesen fölszerelt udvari mozgó konyhát vittek, mely gróf Wolkenstein főkonyhamester főfelügyelete alatt állt, és teljes szakács személyzettel volt ellátva. A konyha számára mindennap Bécsből szállították a friss húst s egyéb szükségleti cikkeket, sőt az ivóvizet is Bécsből vitték a királyi asztal számára.”

Amikor az uralkodó hadgyakorlaton tartott szemlét, ennél valamivel kisebb felhajtással, katonásabban oldották meg az étkeztetését, de azért például Borossebesre is különvonat vitte neki Bécsből és Aradról a menázsit.

Gödöllő kosztosai

Gödöllőn tökéletesen felkészültek a királyi pár élelmezésére.„A konyhák a […] kastély azon részén vannak, hol hajdan herczeg Grassalkovich színháza volt. Ezalatt a rész alatt hosszú pinczefolyosókban vannak a sütő, főző, abáló konyhák és czukrászműhelyek.

Mindenütt a legújabb szerkezetű nagy takaréktűzhelyek, sütő kemenczék, pecsenyeforgató nyársnak fülkéi, mosogató és konyharuhát mosó kazánok vannak. Vízvezeték többféle csappal teszi kényelmessé a királyi konyhákat” – sorolta 1881-ben a Hölgyek Lapja riportere, aki még arról is beszámolt, hogy az udvar Gödöllőre érkeztével, bármilyen évszak is legyen, megkezdődik „a szegény emberek farsangja”: helyi asszonyok serénykednek a konyhán egy kerek forint (mai értéken kb. ötezer forint) napszámért, ráadásul „este még annyi ételt visznek haza a javából, hogy nagyszámú családjuk is szokatlan fényű és tarkaságú lakomát élvez. Minden nő vihet haza ezenkívül két üveg sört a királyi udvarból.”

A cikk teljes terjedelmében a Múlt-kor történelmi magazin 2023. nyári számában olvasható.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tél: Szoknyával a politikában
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár