2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Léteztek-e valójában az ókori mítoszok harcosnői, az amazonok?

2022. október 23. 11:52 Múlt-kor

A mitikus amazonok társadalma az ókori görögök fantáziájának számos fontos elemét mutatja be: a günokratikus (nőuralomra épült) társadalom, amely a harc és a vadászat férfias erényeit képviseli a férfiak kizárásával rendkívüli mértékben izgatta gondolataikat. Ez ugyanis az ókori Hellász normáinak teljes fejük tetejére állítását jelentette. Az amazon nők nem ültek otthon és szőttek, nem a férfiakat szolgálták, és bár szültek gyermekeket, a lányokat részesítették előnyben a fiúkkal szemben. Harcosokként tovább folytatták a szerepek felcserélését: a görög férfiakkal ellentétben nem lándzsával és pajzzsal küzdő hopliták voltak, hanem távolról támadó és gyorsan mozgó lovasíjászok. Egyszóval: az amazonok minden voltak, ami a görögök nem – utóbbiak éppen ezért fantáziáltak róluk.

festmény
Johann Georg Platzer (1704-1761): Az amazon királynő Thalesztrisz Nagy Sándor táborában

A mítoszok

Az Árész hadisten lányainak is tartott amazonokról szóló mítoszok legfőképpen a görög hősök elleni harci cselekményeikre fókuszáltak. Ezek közül a leghíresebb Hippolüté összecsapása a hellének legnagyobb héroszával, Héraklésszel, akinek híres tizenkét próbája közé tartozott az amazon királynő övének megszerzése.

Hippolüté eleinte önként odaadta volna, azonban Héra istennő elhíresztelte az amazonok között, hogy Héraklész királynőjük megölésére készül, így azok megtámadták a hős hajóját. Héraklész végül valóban megölte Hippolütét, hogy megszerezze a mágikus övet.

Thészeusz, az athéniak hőse is találkozott kalandjai során az amazonokkal: ő egyenesen elrabolta és feleségül vette királynőjüket (a mítosz egyes változataiban ugyancsak Hippolütéről van szó, másutt testvéréről, Antiopéról), az amazonok pedig megrohamozták Athént. Több hónapnyi küzdelem és a királynő halála után végül Thészeusz győzedelmeskedett.

A trójai háború hőse, Akhilleusz ugyancsak összecsapott egy amazon királynővel, Pentheszileiával, aki csapataival Priamosz király és a trójaiak segítségére sietett. Miután megölte, Akhilleusz leemelte az amazon fejéről a sisakot, és azonnal beleszeretett. Ennek jeléül megegyezett a trójaiakkal, hogy sértetlenül adja nekik vissza a holttestet. Egy Therszitész nevű görög kigúnyolta e kegyes gesztusért, és lándzsájával kiszúrta a halott Pentheszileia egyik szemét. Akhilleusz dühében megölte bajtársát.

Bellerophón a legendás szárnyas ló, Pégaszosz hátán harcolt az amazonok ellen, és a történelmi személy Nagy Sándorról is azt híresztelték, hogy Ázsiában találkozott Thalesztrisz amazon királynővel, aki maga kereste fel a világhódítót, hogy gyermeket foganjon tőle.

Habár a szájról-szájra továbbadott mítoszok részleteikben változtak az idők során, visszatérő elem maradt az amazonok páratlan harciassága és vonzerője, amellyel meghódították és megszelídítették a hősöket.

A nagy változás az i. e. 5. században következett be, amikor a görög történetírók a valódi történelemben és a létező világ térképén próbálták meg elhelyezni a harcos nők népét. Kezdetét vette az amazonok „történelmiesítése”.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Menekülő amazon egy késő i. e. 6. századi görög ábrázolásonA Pentheszileia vezette amazonok és az Akhilleusz vezette mürmidónok harca egy 13. századi ábrázolásonThalesztrisz amazon királynő portréja egy 18. század végi brit könyvbenPeter Paul Rubens: Az amazonok harca (1618)Sérült amazon ókori szobraAnselm Feuerbach: Az amazonok harca (1857)
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár