2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Nagy sikerrel zárult a budapesti nemzetközi régészkonferencia

2022. szeptember 6. 11:00

Nagy sikerrel zárult az Európai Régészek Szövetségének (EAA) 28. éves nemzetközi konferenciája Budapesten, melynek a Magyar Nemzeti Múzeum és az ELTE Trefort-kerti Campusa adott otthont.

EAA 28
A Nemzeti Múzeum adott otthont a konferencia programjainak

A négy napon keresztül zajló eseményekre a világ minden tájáról érkeztek kutatók, szakemberek; 194 szekcióban közel 3000 tudományos előadás hangzott el a régészet és a kapcsolódó interdiszciplináris kutatások területéről, illetve a kulturális örökségvédelem témakörében.

A konferencia megnyitóján Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter köszöntötte a vendégeket és mellette több prominens személy is megtisztelte jelenlétével a Várkert Bazárban tartott megnyitóünnepséget.

Jelen volt többek között az Építési és Beruházási Minisztérium helyettes államtitkára, a Magyar Turisztikai Ügynökség képviselője, valamint több budapesti és vidéki múzeum igazgatója.

Az EAA történetében először az érdeklődők nemcsak a helyszínen, hanem élőben, online is követhették az előadásokat és az eseményeket az egész világon. A konferencia hibrid jellege lehetővé tette, hogy akik bármilyen okból nem tudtak fizikailag részt venni a konferencián, azok is ugyanúgy be tudtak kapcsolódni az előadások megtartásába és a műhelyvitákba, így a tudományos eredmények még szélesebb kör számára váltak elérhetővé.

A tudományos eredmények bemutatása mellett a konferencia kiemelt jelentőséggel bír az új szakmai kapcsolatok létrejöttében is. Ilyenkor számos új projekt, kiállítás, kutatási együttműködés ötlete születik meg, és a meglévő kapcsolatok tovább erősödnek.

Meg sem lehet becsülni, hogy mennyi kreatív, előremutató kooperáció magja talált most termékeny talajra, melyből a jövőben új innovatív kutatási módszerek, projektek születnek majd.

Mindezek mellett az ide látogató szakemberek kirándulások, angol nyelvű kiállításvezetések révén ismerkedhettek meg magyar régészeti örökségünkkel a Nemzeti Múzeumban, Budapesten és vidéken egyaránt.

Felsorolni sem lehet azt a számtalan egyéb társadalmi és közösségi eseményt, melyet az elmúlt napokban az Európai Régészek Szövetség Budapesten megrendezett 28. találkozóján a helyi szervezők kínáltak az ide látogató külföldi és haza régészeknek, antropológusoknak, természettudósoknak és örökségvédelmi szakembereknek. (Fogadás az MNM kertjében, táncos parti az óbudai Symbolban, MERC parti a Stifl Bárban és díszvacsora a Dunán hajózva.)

Az EAA éves közgyűlésén az európai szervezet több új tanácsadó testület létrehozása mellett döntött, amelyek közül a régészeti örökség védelme bizottságának dr. Virágos Gábor, az MNM NRI Régészeti főigazgató-helyettese is tagja lett.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
A Nemzeti Múzeum kerítésén A régészeti csudák országa – országimázs 1876 című kiállítást tekinthették meg az érdeklődők
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár