2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

10 különös adónem a történelemből

2022. január 13. 07:40 Múlt-kor

A kanadai kormány, hogy meggátolja az észak-amerikai ország felé irányuló intenzív kínai bevándorlást, 1885-ben fejadót vetett ki minden Kanadába belépő és benn tartózkodó kínaira. Az adófajta 1948-ig érvényben volt.

1. A furcsa adónemek bevezetése terén a britek az éllovasok közé tartoztak. Az egyik ilyen meghökkentő adófajta, amelyet a szigetország állampolgárainak nyakába varrtak az 1712-ben bevezetett tapétaadó volt. Az adót négyzet-yardonként vetettek ki a mintás és a festett tapétákra.

2. Egy másik vagyonadófajta a téglák után kivetett adó volt, amelyet 1784-ben vezettek be az Egyesült Királyságban. Az ingatlantulajdonosoknak minden ezer tégla után adózniuk kellett. A leleményes téglagyárosok nagyobb méretű téglák legyártásával próbáltak enyhíteni a terheken.

3. A középkori Európa egyik legelső progresszív adófajtája a tűzhelyadó volt, amelyet már a Bizánci Birodalomban a Kr. u. 7. században is beszedtek. Az adó nagysága a tűzhelyek számától függött.

4. A Kr. u. 69-től egy évtizeden át uralkodó római császár Vespasianus egy egészen különleges adót vetett ki, mégpedig az emberi vizeletre. Ez a melléktermékünk ugyanis rengeteg értékes anyagot, többek között foszfort, ammóniát és rengeteg ásványi összetevőt tartalmaz, aminek folytán számos tevékenységnél, így a ruhák fehérítésénél és tisztításánál és bőrcserzésnél is alkalmazták. Az adót a nyilvános illemhelyek fenntartói, bérlőt fizették.

5. Európa számos királyságában azoknak a nemeseknek, akik nem akarták életüket a harcmezőn befejezni, módjukban állt egy bizonyos összeg fejében megváltani a kötelező katonai szolgálatot, amellyel az uralkodónak tartoztak. Az Angol Királyságban ezt az adót a „gyávák adójának” hívták.

6. I. (Nagy) Péter orosz cár annyira szívén viselte országa modernizációját, hogy megadóztatta az általa maradinak és keletiesnek vélt szakálviselést. Aki nem akarta elfogadni a modernnek vélt sima férfi arcot, annak fizetnie kellett. Az ellenszegülőket a hatóság elfogta és nyilvánosan megborotváltatta.

7. Az Inka Birodalomban mindenkinek, még a legszegényebbeknek és a legtehetetlenebbeknek is adót kellett fizetniük. A nincstelenektől és idős emberektől ugyanis az inka adószedők egy- egy, fejtetűikkel megtöltött madártollat követeltek. Az aktus egyfajta szimbolikus behódolás volt az uralkodó előtt, valamint megerősítette az elesettebbek körében is az adófizetés mindenkor kötelező voltát.

8. Az 19. századi indiai Travancore Királyságban az alsóbb kasztokhoz tartozó hölgyeknek úgynevezett melladót kellett fizetniük, ha nem akartak fedetlen keblekkel nyilvános helyen mutatkozni. A bizarr adófajta a kasztrendszer fenntartását szolgálta. Az alsóbb kasztokba tartozó hölgyek csupasz keblei ugyanis egyfajta alávetettséget és a felsőbb kasztok felé irányuló tiszteletet fejeztek ki.

9. A kanadai kormány, hogy meggátolja az észak-amerikai ország felé irányuló intenzív kínai bevándorlást, 1885-ben fejadót vetett ki minden Kanadába belépő és benn tartózkodó kínaira. Az adófajta 1948-ig érvényben volt.

10. Az 1930-as években elsőként a világon Dániában vetettek ki adót a cukortartalmú üdítőitalokra. Az amerikai kontinensen Mexikó volt az éllovas, ott 2014-ben vezették be ugyanezt az adónemet.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár