2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

10 tény a szépítkezés történetéről

2021. november 13. 19:40 Múlt-kor

Az első golyós dezodort, amelynek működési elve a golyóstoll működésén alapult, 1952-ben ismerte meg a világ. A máig népszerű terméket a MUM vezette be a piacra.

1. A sminket tekintve az ókori Egyiptom a festett arcok Mekkája volt. Mindkét nem képviselői előszeretettel használták az arcfestéket. A vörös okkert arcpirosítóként és rúzsként, az antimon-szulfidot tartalmazó fekete színű kohlt pedig szemöldök- és szempillafestékként alkalmazták.

2. A sumérok már 5 ezer évvel ezelőtt is rúzst kentek ajkaikra. Pár ezer évvel később, egészen pontosan 1929-ben új távlatok nyíltak meg: szabadalmaztatták a klasszikus, csavaros rúzstokot az Egyesült Államokban.

3. A körömfestés már a Kr. e. 3 évezredben megjelent Kínában. A babiloniaiak is festették a körmeiket, bár a tevékenység nem a szépséget, hanem a háborús célokat szolgálta: a magasabb társadalmi réteghez tartozó harcosok ugyanis a csaták előtt rendre színesre pingálták körmeiket.

4. A középkori Európában nem igazán díjazták a smink használatát. A púderezett arcot a társadalom többsége ördögtől valónak titulálta és egyfajta átverésként értékelte.

5. A keresztény Európához hasonlóan a muszlimok sem rajongtak az arcszépítő, színesítő szerekért, amelyek használatát tiltották, ha az más emberek megtévesztése véget vitték fel az arcra, ha elfedték vele viselője valódi karakterét, illetve ha a kence kontrollálhatatlan vágyakat gerjesztett másban.

6. A kora újkor és a felvilágosodás korában a szépészeti trendeket követő gazdagok folyamatos mérgezésnek tették ki szervezetüket. A bűnösök az ólomtartalmú pirosítók és a fehér púderek voltak. Ezek gyakori használata a fogzománcok leépüléséhez, erős hajhulláshoz, a bőr megfeketedéséhez, illetve bedagadt szemgolyókhoz vezetett.

7. A hajfestést tekintve az 1947-es évet történelminek tekinthetjük, hiszen ebben az esztendőben dobta piacra a nyugatnémet Schwarzkopf kozmetikai cég az első, otthoni használatra szánt hajfestéket.

8. Az első, kereskedelmi forgalomba hozott „modern dezodor” a MUM nevet kapta, amelyet Philadelphiában szabadalmaztattak 1888-ban. A MUM gyakorlatilag egy illatos krém volt, amelyet tégelyekben forgalmaztak és a bőrre kenve fejtette ki áldásos hatását.

9. Az első golyós dezodort, amelynek működési elve a golyóstoll működésén alapult, 1952-ben ismerte meg a világ. A máig népszerű terméket a MUM vezette be a piacra.

10. A korábban csak rovarirtásra használt, aeroszolos (permetező) flakonokat, a második világháború derekán kezdte felfedezni a kozmetikai ipar. Az 1950-es évek és az 1960-as évek eleje a hajsprayk korszaka volt – köszönhetően a feltornyozott női frizuráknak, így 1964-re világviszonylatban a hajspray lett a legkelendőbb kozmetikai termék.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár