2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Hogyan került 1935-ben egy ausztrál akváriumi cápa gyomrába egy emberi kar?

2020. május 3. 09:38 Múlt-kor

1935. április 25-én az ausztráliai Sydneyben található Coogee Aquarium Baths nevű akváriumban fogvatartott tigriscápa a látogatók szeme láttára előbb a rosszullét jeleit mutatta, majd kihányt egy emberi kart, nem kis pánikot keltve a közönségben. Elsőre úgy tűnt, a nemrégiben befogott állat embert ölhetett, azonban a valóság ennél jóval összetettebbnek bizonyult – az ügy részletei máig megoldatlanok.

Groteszk meglepetés

Ha a szokványos krimitörténetekkel hasonlítja össze az ember a „cápa-kar ügy” néven elhíresült esetet, akkor a 3,5 méteres állat szerepe nem a gyilkosénak felel meg – sokkal inkább a holttestre bukkanó vétlen járókelőének.

Az összehasonlítás voltaképpen nem is alaptalan: a kihányt kar Ausztrália történelmének egyik leghírhedtebb, fordulatokkal teli bűnügyét indította el.

A gyötört gyomrú állatot április közepén fogta ki egy helyi halász, Bert Hobson, miután a férfi horgára akadt kisebb cápáért folytatott küzdelemben belegabalyodott Hobson damiljába.

A halász és fia a partra vonszolták az állatot, és a Hobson testvére által működtetett akváriumba szállították, ahol nagysikerű látványosságnak bizonyult.

Néhány napig úgy tűnt, a tigriscápa rendben hozzászokott új környezetéhez, azonban nem sokkal később igen különösen kezdett viselkedni. Többször nagy erővel nekiment az akvárium falának, majd lassú, lusta körökben úszkált annak alján.

Végül hányni kezdett. A Sydney Morning Herald című napilap helyszínen tartózkodó újságírója szerint „borzalmas szagú, bőséges barna hab” távozott a ragadozó hal száján, ebből pedig „egy madár, egy patkány, egy adag iszap és egy emberi kar, amely köré egy darab kötél volt tekerve” is a felszínre úszott.

A jelenlévők értesítették a rendőrséget, a kart (valójában egy alkarról és kézről volt szó) pedig a halottkém mellett egy cápaszakértő is megvizsgálta.

Az elsőre egyértelműnek tűnő esetbe itt került az első csavar: megállapították, hogy a végtagot egészen biztosan nem az állat harapta le – azt pengével, egyetlen tiszta vágással távolították el a könyéknél. Arra is fény derült, hogy eredetileg a Hobson horgára ráharapó kisebbik cápa nyelte le.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
A tetoválásról készült fénykép (kép forrása: pedestrian.tv)James Smith (kép forrása: strangeremains.com)Patrick Brady (kép forrása: dictionaryofsydney.org / National Library of Australia)Kép forrása: news.com.auReginald Holmes (kép forrása: scratchingsydneyssurface.wordpress.com / Getty Images)
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár