2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Tíz dolog, amit nem tudtál a Goldfinger című James Bond-filmről

2019. július 24. 19:29 Múlt-kor

Amikor 1964 elején megkezdődött a harmadik James Bond-film, a Goldfinger forgatása, az Ian Fleming által megálmodott titkos ügynököt alakító Sean Connery már kezdett belefáradni szerepébe. Az 1962-es Dr. No és az 1963-as Oroszországból szeretettel sikere után Connery felismerte: minden további filmes alakítását e filmekhez fogják mérni, ami sok nehézséget okozhat neki a továbbiakban. Úgy érezte, nem fizetik meg eléggé ezért az áldozatért, valamint a filmek sikeréhez képest, így a következő három filmre szóló szerződésébe belealkudta azt is, hogy a bevételekből is részesedése legyen. A megelőző két film költségvetésének kétszereséből (3 millió dollárból) forgatott Goldfinger végül minden addiginál nagyobb sikert hozott. A mozikasszákból megtermelt 125 millió dolláros bevétel mellett a film óriási popkulturális jelenséggé vált, és napjainkig tartó hatással volt az akciófilmek műfajára is. Talán nem túlzás kijelenteni, hogy a Goldfinger a valaha készült legnagyobb hatású filmek egyike, amelyet számtalanszor utánoztak és utánoznak ma is. A főszereplő 007-es ügynököt alakító Sean Connery mellett Honor Blackman játssza az egyik aktuális Bond-lányt, Pussy Galore-t, míg Shirley Eaton a másikat, Jill Mastersont. A főgonosz Auric Goldfingert a német Gert Fröbe testesíti meg. A Goldfinger az első volt a Guy Hamilton által rendezett négy Bond-film közül.

Ian Fleming utolsó Bond-filmje

A 007-es ügynök kalandjairól szóló könyvek írója, Ian Fleming még járt a Goldfinger forgatásán, azonban kevesebb mint egy hónappal a film szeptemberi megjelenése előtt, 1964. augusztus 12-én elhunyt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Sean Connery és Shirley Eaton Ian Fleming társaságában (kép forrása: Vintage Everyday)Shirley Eaton befestése (kép forrása: Vintage Everyday)Eaton forgatásra készen (kép forrása: Vintage Everyday)Tania Mallet a Ford Mustanggal (kép forrása: Vintage Everyday)Sean Connery az Aston Martin DB5-össel (kép forrása: Vintage Everyday)Sean Connery a pályán (kép forrása: Vintage Everyday)Harold Sakata és Gert Fröbe szerepben (kép forrása: Vintage Everyday)Gert Fröbe (kép forrása: Vintage Everyday)A forgatáson használt DB5 extrái (kép forrása: Vintage Everyday)Honor Blackman a forgatáson (kép forrása: Vintage Everyday)Blackman egy dobást mutat be (kép forrása: Vintage Everyday)Harold Sakata Oddjob szerepében (kép forrása: Vintage Everyday)A sérüléssel járó jelenet (kép forrása: Vintage Everyday)Sean Connery a Fort Knox-másolatban (kép forrása: Vintage Everyday)
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár