2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Aznap: 1973. január 12.

2019. január 12. 09:49 Múlt-kor

1973. január 12-én Új-Zélandon nudista kongresszust tartottak, kiderült, hogy Kispesten tehermentes húsokkal üzérkedtek a hentesek, Bangkokban egy ingerlékeny sofőr tüzet nyitott egy buszvezetőre, aki nem kapcsolta le a reflektort, TU-154-eseket vett a Malév, Buenos Airesben egy börtönpszichiátert raboltak el, a felbocsátott Luna-21 űrállomás Hold körüli pályára állt be, Ázsiában a kókuszdió-közösség tagjai meglepő módon kiálltak a kókuszdió mellett, Ceauşescu „barátságos integetéssel búcsúztatta” Pakisztán népe az ázsiai országban tett látogatásának utolsó napján. Ám mindezek mellett eltörpült egy hír, amely valójában aznap a legfontosabb volt a magyar lakosság számára.

A betörő buktatta le az üzérkedő henteseket

A kispesti Kossuth téri piac hentesbolt tulajdonosainak nagyon jól ment az üzlet, meg is gazdagodtak belőle szépen, csakhogy törvénytelenül, ugyanis három év leforgása alatt félmillió forint illegális forgalmat bonyolítottak le. A 33 éves Győrik Pál „két-három hetenként hatvan-hetven kiló nyers húst vitt a lakására, s mázsaszámra készítette a füstölt kolbászt, a hurkát, amit azután a boltban eladtak, anélkül, hogy az üzleti könyvbe bejegyezték volna — tehát tehermentesen” – írta 1973. január 13-án a Népszava a kispesti hentesek egy nappal korábban nyilvánosságra került „disznóságairól”. Ügyesen kenték meg az őket ellenőrző elvtársakat, volt, akinek ingyen húst adtak, volt, akit jól megvendégeltek, olykor pedig egy-egy kézfogáskor a készpénz is előkerült. Végül a romlott hús, egy betörő és kapzsiságuk buktatta le őket. Csupán egyiküket „hatféle bűncselekmény — üzérkedés, sikkasztás, hanyag kezelés, vásárlók jelentős megkárosítása, hivatali vesztegetés és jogtalan előny követelésével elkövetett vesztegetés — miatt vádolta az ügyészség.”

Nudista kongresszus

„Nudista kongresszust tartottak az új-zélandi Aucklandben. Az ország igazságügyminisztere kijelentette, nincs kifogása a nudizmus ellen, egyetlen kívánsága, hogy ne a nagy nyilvánosság előtt legyenek meztelenek” – írta a Magyar Nemzet.

Nem tompította le a reflektort, mire a másik sofőr tüzet nyitott

„Egy ingerlékeny teherautó-sofőr péntekre virradó éjjel Bangkoktól mintegy 50 kilométerre egy autóbusz két utasát megölte, három utast pedig súlyosan megsebesített. A két jármű találkozásakor az autóbusz sofőrje nem tompította le a reflektorok fényét, mire a teherautó-sofőr automata fegyverrel tüzet nyitott a buszra” – írta a Népszava.

Szolgáltatásait a hölgyek kívánták igénybe venni

„Sokat ígérő hirdetést tett ki az angliai Presbury egyik üzletének kirakatába egy Roy Sheldon nevű fiatalember: „Egy férfi munkát keres. Hívjon bármikor. Bármit elvégzek”. „Az első hívásnál még azt hittem, elájulok” — nyilatkozta Sheldon felesége. A fiatalember szolgálatait ugyanis a város elvirágzó hölgyei akarták igénybe venni” – számolt be a Magyar Nemzet a különleges hírről.

TU-154-es repülőgépeket vásárolt a MALÉV

A MALÉV három darab TU-154 típusú szovjet utasszállító repülőgép vásárlásáról írt alá megállapodást Moszkvában. A 20 millió rubel értékű szerződést ünnepélyes keretek között írta alá a szovjet fővárosban Lenért György, a MALÉV vezérigazgatója. A Népszava így magasztalta a repülőgéptípust: „A TU-154-es gépek jelenleg a világ legkorszerűbb utasszállító gépei közé tartoznak. Egyesítik magukban a TU-104-es típus sebességi mutatóit (950 kilométer óránként) az ugyancsak népszerű IL-18-asok kitűnő fel- és leszálló-tulajdonságaival.”

Elrabolták a börtönpszichiátert

„Elrabolták ismeretlen tettesek Mario Norberto Aquila börtönpszichiátert Buenos Airesben. Az akciót a helyi lapok szerint két férfi és három nő hajtotta végre” – számolt be a Magyar Nemzet.

Hold körüli pályán a Luna-21

„A január 8-án felbocsátott Luna-21 szovjet automatikus űrállomás pénteken Hold körüli pályára tért. Az állomással állandó a rádiókapcsolat. A telemetrikus adatok szerint a Luna-21 valamennyi berendezése normálisan működik. Az űrállomás repülése alatt rendszeresen létesített rádiókapcsolatok révén módosították a pályaelemeket és ellenőrizték a berendezések működését” – írta meg a Népszabadság.

Egészségtelen-e a kókuszolaj?

„Az ázsiai kókuszdió-közösség országai összehangolt akciót indítanak a kókuszolaj egészségre káros hatását hangoztató hírverés ellen. (A közösség tagjai: India, Indonézia, Malaysia, Fülöp-szigetek, Srí Lanka és Thaiföld.) A közösség értekezlete leszögezte, hogy a kókuszolaj elleni kampány tudományos alapja egyáltalán nem tisztázott, és így korántsem bizonyos, hogy a telített zsírok fogyasztása összefüggésben van a vérkeringési és szívbántalmak fellépésével. Az értekezlet foglalkozott a termelő országok értékesítési stratégiájával is, és megállapította, hogy a következő évtizedben a kókuszolaj kínálata várhatóan meghaladja a keresletet” – számolt be aznap a Világgazdaság.

Fekete krónika

„Szabálytalan helyen ment át az úttesten Budapesten a XIX., Nagykőrösi út és Kund utca kereszteződésében Opoczki István 75 éves nyugdíjas, és egy 51-es jelzésű villamos halálra gázolta. Mosonmagyaróvárott Kopia Bertalan 60 éves fuvaros kerékpárjával az őt szabályosan megelőző kamion pótkocsijának hajtott. A kerékpáros olyan súlyosan megsérült, hogy kórházba szállítás után meghalt” – adta hírül a Népszava.

Jégtörő hajók

„A Dunán dolgozó jégtörő hajók visszatértek bajai támaszpontjukra. A jugoszláv folyamszakaszról is megérkezett az öt magyar jégtörőhajó, amely az erős zajlás idején segítséget nyújtott a jégtáblák leúsztatásához, a torlaszok kialakulásának megakadályozásához. A bajai támaszponton most 16 jégtörőhajó áll készenlétben, hogy szükség esetén ismét felvegye a harcot a jéggel” – adta hírül a Népszabadság.

Nicolae Ceauşescu elvtárs befejezte pakisztáni látogatását

„Nicolae Ceauşescu, Románia Szocialista Köztársaság Államtanácsának elnöke Elena Ceauşescu elvtársnővel együtt a Pakisztán Iszlám Köztársaságban Zulfikar Ali Bhutto elnök meghívására tett hivatalos látogatás után péntek délelőtt elutazott Karacsiból” – tudhatta meg a közönség a Megyei Tükörből. A vendégeket kikísérte a repülőtérre Mir Raszul Bux Talpur kormányzó, Muntaz Ali Bhutto, a tartomány első minisztere, valamint Akbar Khan pakisztáni belbiztonsági miniszter és felesége. Fontosnak tartották megemlíteni, hogy a kormányzói palotából a repülőtérig vezető útvonalon a város lakosai tapssal és barátságos integetéssel üdvözölték a román államfőt.

Egy győzelem, egy vereség

„Hosszú évek hagyományainak megfelelően ezúttal is részt vesz az Egri Dózsa OB I-es vízilabdacsapata a hollandiai Van Hasselen nemzetközi tornán. Az egriek már többször hozták haza a trófeát, most azonban egy győzelemmel és egy vereséggel kezdtek. A CN Barcelona ellen 10:3-ra nyert a magyar együttes, viszont a házigazda Amersfoort csapatától 12:8 arányban vereséget szenvedett. Az egriek a torna után még három mérkőzést játszanak Utrechtben és Amszterdamban” – írta a Népsport.

Csendőrbál —1973

Szép kiállítású meghívóban olvashatjuk: „Szeretettel meghívjuk barátainkat és bajtársainkat kedves családjukkal együtt a hagyományos „Csendőrbálra, melyet a torontói csoport január 13-án, szombaton este 7 órai kezdettel rendez a Szent Erzsébet Hall mindkét termében” – írta a New York-i Magyar Élet. A belépődíj személyenként $4.00. Az est tiszta jövedelmét, – mint az a múltban is – a csendőrök jótékony célra fordítják. Magyaros büféről és italokról a rendezőség gondoskodott. Cigányzene és tánczene biztosítja a hangulatot. Asztalfoglalás az érkezés sorrendjében történik. A meghívókat – az est zártkörű jellegére való tekintettel – jegyváltáskor kérik felmutatni.

Emelkedett a budapesti dolgozók átlagkeresete

„A Szakszervezetek Budapesti Tanácsának pénteki ülésén megállapították, hogy a főváros üzemeiben a termelékenység kedvezően alakult, tavaly 7-8 százalékkal emelkedett. Így a munkáslétszám csökkenése ellenére a termelés nem esett vissza, hanem 2-2,5 százalékkal nőtt. Az állami iparvállalatok jövedelme ennél is nagyobb mértékben, 9 százalékkal emelkedett” – írta büszkén a Magyar Nemzet.

Magyarország első túszejtése

1973. január 12-én valamivel dél után Balassagyarmat utcáit harangok kongása, tehergépkocsik dudálása és kutyák ugatása verte fel. A Geisler Eta Leánykollégium elbarikádozott szobájában 14 túsz és a fegyverekkel felszerelkezett Pitnye testvérpár kapta fel a fejét. Az idősebb fiú meggondolatlanul kilesett az ablakon, amikor egy mesterlövész célzott és lőtt. Öccse megadta magát a helyiségbe betörő rendőröknek, Magyarország történetének első, öt napja tartó túszdrámája véget ért. A túszdráma napjai alatt hírzárlatot rendeltek el a magyar sajtóban, Balassagyarmatot hermetikusan elzárták a külvilágtól, csak január 13-án látott napvilágot valamennyi újságban azonos, szűkszavú, ám igen lényegretörő MTI-közlemény.

„A Belügyminisztérium közli, hogy január 8-án, Balassagyarmaton két fegyveres bandita. Pintye András 19 éves foglalkozásnélküli és öccse, Pintye László 18 éves ipari tanuló, helybeli lakosok lopott géppisztollyal és pisztollyal felfegyverkezve behatoltak a középiskolás leánykollégiumba, és fenyegetéssel, erőszakkal túszként fogva tartottak 14 diáklányt. A hatóságoktól feltételeik teljesítését követelték, többek között, hogy adjanak számukra különböző fegyvereket, és jelentős pénzösszeget, továbbá biztosítsanak autóbuszt és repülőgépet külföldre jutásukhoz. Azzal fenyegetőztek, hogy követeléseik megtagadása esetén a túszként fogva tartott lányokat kivégzik. A Belügyminisztérium szervei a bűncselekmény helyszínét és környékét azonnal lezárták, és megfelelő intézkedéseket tettek a leányok életének megmentése, biztonsága érdekében. 1973. január 12-én a rendőri intézkedések során a banditatámadás szervezőjét, a fegyveres Pintye Andrást megsemmisítették, társát, Pintye Lászlót letartóztatták. A túszként fogva tartott leányokat sértetlenül kiszabadították. Az ügy körülményeinek vizsgálata folyamatban van.” (Népszava, 1973. január 13.)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
(Népszava, 1973. január 13.)(Népszabadság, 1973. január 13.)(Népszava, 1973. január 13.)(Magyar Nemzet, 1973. január 13.)(Népszabadság, 1973. január 13.)
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár