2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A HMS Victory hamarosan felfedi titkát

2014. október 30. 14:26

A Brit Királyi Haditengerészet első osztályú sorhajójának csak hét évet adott a sors, pontosan 270 évvel ezelőtt a La Manche-csatornában egy szörnyű viharba keveredett, s 1150 tengerésszel a fedélzetén a hullámsírba veszett. Az Egyesült Királyság Védelmi Minisztériuma most zöld utat adott az Odyssey Marine Exploration mélytengeri régészettel foglalkozó amerikai vállalatnak, hogy az 1744-ben elmerült HMS Victory brit hadihajó legsérülékenyebb régészeti leleteit a felszínre hozza.

"Meg szeretnénk osztani a közönséggel a régészeti projekt izgalmait, valamint az előkerülő régészeti emlékek hihetetlen történeteit" - olvasható Lord Lingfield, a Maritime Heritage Foundation (MHF) igazgatója közleményében. "A HMS Victory az egyetlen olyan első osztályú sorhajó, amelynek roncsa a mélyben pihen" - tette hozzá. A hajón az értékes kincsek mellett I. és II. György király pecsétjével ellátott bronzágyúk is találhatók.

Az 1737-ben vízre bocsátott, 53 méter hosszúságú HMS Victory a Brit Királyi Haditengerészet első osztályú sorhajója volt (nem keverendő össze Nelson admirális hajójával), s a legjobban felfegyverzett és legnagyobb hadihajónak számított a 18. század első felében. Nelson admirális legendás zászlóshajójának, a ma a portsmouthi haditengerészeti bázison megtekinthető Victory elődje 1744-ben a Csatorna-szigeteknél keveredett viharba, majd süllyedt el; fedélzetén több mint 1150 tengerész tartózkodott, ők mindannyian a hullámsírba vesztek.

A bronzból öntött ágyúk mellett (a Victory az utolsó volt a brit flottában, amely bronz ágyúkat kapott) hatalmas mennyiségű - mai értéken számolva  körülbelül 500 millió angol font - aranyérmét szállított a Lisszabonból induló, Nagy-Britannia felé tartó hajó. A tetemes mennyiségű kincsről már 1744. november 18-án írt a holland Amsterdamsche Courant című lap, megjegyezve, hogy hadisarc címen 120 ezer fontnyi arany- és ezüstérme is volt a hajó fedélzetén.

A hadihajó pontos helyét sokáig rejtély övezte, mígnem 2008 májusában az amerikai kincsvadász cég, az Odyssey Marine Exploration rálelt a roncsra. A floridai csapat 99 méteres mélységben, mintegy száz kilométerre a tragédia feltételezett helyétől, a Csatorna-szigetek mellett bukkant rá a Victory-ra egy Zeusz nevű, távvezérlésű vízalatti robottal.

Az elmúlt 270 év nem volt kegyes a hajóhoz: a területen hemzsegnek a polipok, a rákok, valamint a különféle halak, emiatt ideális terepnek számít a vonóhálóval dolgozó halászoknak, akik akaratlanul is megrongálták a roncsot, amely tele van szeméttel, üvegekkel, homárcsapdákkal, de még videokazettát is találtak a szakemberek.

A minisztériumi jóváhagyás lehetővé teszi az amerikai kincsvadászó cégnek, hogy azokat a régészeti leleteket hozza a felszínre, amelyeknél a legnagyobb a kockázata annak, hogy a tengerfenéken maradva megsérülhetnek. A brit tudóstársadalom már évek óta valósággal "lázong" az ellen, hogy egy amerikai kereskedelmi célú vállalat végezzen bármilyen feltárást a roncson, ugyanis az egyezség értelmében az Odyssey Marine Exploration a több millió font értékű arany és ezüst feltárásáért cserébe a leletek egy bizonyos százalékát kapja meg.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár