2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Szeretőjével akarta megöletni Castrót a CIA

2014. július 17. 11:35

Castro ellen 639 alkalommal kíséreltek meg merényletet. Mind meghiúsult. Az egyiket közülük az akkori amerikai kormányzat megrendelésére a CIA készítette elő, amelyhez Kuba első emberének szeretőjét, Marita Lorenzt szervezték be. A Spektrum műsorában szombat este megszólal a szerető.

Maritát egy havannai kikötőben pillantotta meg 1959-ben az akkor 32 éves diktátor. A 19 éves lány első pillantásra beleszeretett a sármos férfiba, és elkezdődött szenvedélyes szerelmi viszonyuk. Abban az évben, amikor Castróval találkozott, az USA és Kuba viszonya egyértelműen megromlott, s világossá vált: Castrót el kell távolítani a hatalomból. A titkos akciót a CIA tervelte ki, ehhez Marita Lorenzt, a kubai vezető szeretőjét szervezték be. A lány volt az, aki a legközelebb tudott férkőzni Castróhoz, ugyanis a diktátor szinte megközelíthetetlen volt, biztonsági rendszerén, úgy tűnt, nem lehet áthatolni. Nem volt napirendje, a legközvetlenebb munkatársai sem tudták, hol fogja tölteni az éjszakát, találkozóiról rendre 6-8 órákat késett. Az egyik pillanatban Havannában volt, a másikban már hajóra szállt.

Marita gyermekkora megrázó volt: anyja a francia ellenállásnak és a brit titkosszolgálatnak kémkedett a világháborúban, apja egy német tengeralattjáró parancsnoka volt. Marita alig 5 évesen édesanyjával koncentrációs táborba került, ahonnan egy brit katona szabadította ki, a kislány ekkor már félholt állapotban volt. Marita 1950-ben költözött Amerikába a családjával, itt nyert új hazát, boldogságot. A CIA ezeket az információkat is megszerezte, hogy beszervezhesse a lányt.

Megbizonyosodtak róla, Marita nem kettős ügynök, és együttműködik velük Castro ellen. A titkos akcióhoz a kubai maffiát is bevonta a hírszerzés. Azt a maffiát, amely korábban a szigetország szerencsejáték-piacát uralta ötven éven át, ám a diktátor kiebrudalta őket. Ők szerezték be a méregtablettákat a merénylethez, amelyet Marita egy arckrémes kis üveg aljára rejtett. A merénylet estéjére azonban a tablettákra rátapadt az arckrém, és a lány kidobta mindet. A fürdőszobában arckrém illata terjengett, amikor Casto belépett…Vajon Marita bepánikolt? Vagy felszínre törtek benne a vezér iránti érzelmei?

A Spektrum dokumentumsorozata a CIA Castro elleni titkos tervét részletesen mutatja be július 19-én szombaton, este 22:00 órakor, benne megszólal Marita Lorenz is. A sorozat címe: CIA: Titkosítás feloldva. Castro és az arckrém.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár