2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A szexuális megszállottság, amely Raszputyint a halálba küldte

2014. február 10. 12:25

A befolyásos orosz szerzetesről, az "őrült papnak" is nevezett Grigorij Jefimovics Raszputyinról számtalan mítosz született. Egy új könyv, amely a Raszputyin életébe bepillantást engedő naplókat dolgozott fel, eddig alig ismert részletekre világít rá.

Alkoholmámor és a nők

Az orosz parasztból misztikus tanok iránt fogékony szerzetessé lett, kielégíthetetlen szexuális vággyal bíró Grigorij Jefimovics Raszputyin életének 47 éve alatt sohasem utasította vissza az alkoholt, s ez élete utolsó időszakára fokozottan igaz volt. A feljegyzések szerint 1916. december 16-án többször, a nap különböző szakában találta a szentpétervári rendőrség lakásában vagy az utcán holtrészeg állapotban, amire kijózanodása után általában az volt a mentsége, hogy "a bor Isten sajátos orvossága".

Az orosz szerzetes kicsapongása nem ismert mértéket: az alkoholmámoros reggelek után rövid alvást követően már ismét az orosz birodalom fővárosának utcáit rótta, majd betért egy fürdőházba, ahol a követőinek nevezett hölgyekkel enyelgett. Az útja ezután a legközelebbi templomba vezetett, hogy megtagadja a sátánt. Többször is emlegette: "bűn nélkül nincs megtérés." A napnyugta már otthonában érte, ahol megitta a 12. üveg madeirai borát is, mielőtt újabb követője, a kövérkés, szőke hajú "Mária nővér" megérkezett.

A szerzetes unokahúga, Anna is a szobában volt, s későbbi visszaemlékezése szerint a nővér azért jött nagybátyához, hogy feszültségét enyhítse. Raszputyin dolgozószobájába mentek, azonban a hölgy nem maradt túl sokáig, mert aznap este még egy fiatal gyönyörű arisztokrata, Irina hercegnő meglátogatása is szerepelt a szexuális aktusok végeláthatatlan sorát vallási kötelességének érző mágus napirendi pontjai között.

Raszputyin 1869-ben egy eldugott szibériai faluban, Pokrovszkojéban látta meg a napvilágot. Elmondása szerint 12 éves korában tett szert misztikus képességeire. Azt mondták róla, hogy ha a tehén közelében áll, a jószág több tejet ad, egy alkalommal pedig profetikus képességeinek segítségével oldott meg egy lótolvajlási ügyet: "a lovat a falu leggazdagabb emberének udvarában találjátok" - mondotta. Nem tévedett.

A fiatal, kicsapongó életet élő Raszputyint falujában csak „részeges Griskának” nevezték. Az ifjú húszas éveiben vezeklésképpen három hónapot töltött egy kolostorban, ahol vallásos megvilágosodáson esett át és kapcsolatba került a khliszti nevezetű szektával. A szektatagok az üdvözüléshez a világ mulandó gyönyöreinek élvezetével, majd ezt követően bűnbánattal akartak eljutni. Elmondásuk szerint ezáltal jutnak el Isten kegyelméhez. "Nem megrontalak, megtisztítalak" - mondta állítólag később hölgy ismerőseinek.

Hipnotikus szemeivel, valamint megmagyarázhatatlan képességével szegényes higiéniai szokásai ellenére is könnyen rá tudta venni követőit, hogy együtt "tisztuljanak meg". Többször dicsekedett azzal, hogy minden év tavaszán elindul, hogy felkeresse a szent helyeket, s eközben hónapokig nem húz új alsóneműt. Egy ember állítólag azt mondta róla, hogy olyan szaga van, mint egy kecskének. Mások pedig rossz leheletét emelték ki, valamint megfeketedett csonkokhoz hasonlították a mágus ápolatlan fogait. A vele utazó nőket azonban nem érdekelte kibírhatatlan "illata", gyakorlatilag sosem volt egyedül; Raszputyin nős volt, 18 éves korában vette el Praskovját, aki három évvel volt idősebb nála, s közismert botrányai ellenére haláláig kitartott mellette.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár