2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Sztálint is megölette volna a Raszputyin likvidálását elrendelő brit kémfőnök

2012. július 13. 14:48

1918-ban - tartva attól, hogy Oroszország esetleg kiegyezik Németországgal - Sztálint is eltette volna láb alól a brit hírszerzés vezetője. A terv végül zátonyra futott, az ügynök ugyanis nem vállalta a kockázatos feladatot.

Grigorij Jefimovics Raszputyin már nem sokkal kamaszkora után vándorló szerzetesnek állt. Egy útja során jelent meg előtte látomás formájában Szűz Mária, aki Szentpétervárra küldte őt a cári család megsegítésére. A miszticizmus iránti fogékonysága különösen népszerűvé tette őt, hamar a család kegyeltje lett, különösen a cárevics szemében nőtt nagyra, amikor kezelte betegségét (hemofília, vérzékenység).

Így került Raszputyin közel II. Miklóshoz és feleségéhez, Alexandra cárnéhoz, ami tovább erősítette pozícióját az udvaron belül. Befolyása sokak szemét csípte, így nem csoda, hogy Iliodor szerzetes és Jermogen szaratovai püspök már 1911-ben merényletet kíséreltek meg ellene. Három évvel később pedig egy prostituált támadt rá.

A britek sem sokat tétlenkedtek. Mansfield Cumming (alias „C”) 1909-ben hozta létre a brit titkosszolgálatot (SIS, amely MI6 néven is ismert), amely kezdetben csak egy kis irodából állt és alacsony költségvetéssel dolgozott. A SIS az első világháborúban számos műveletet hajtott végre, több ezer kémet küldve az európai országokba, köztük Oroszországba.

Ekkor került a brit titkosszolgálat célkeresztjébe Raszputyin, akiről azt tartották, hogy tanácsainak köszönhetően egyre szorosabbra válhat a viszony Németország és Oroszország között. 1916 telén Cumming három ügynököt küldött Oroszországba, miközben II. Miklós a Németország elleni háborúval volt elfoglalva. A művelet neve – utalva ezzel Raszputyin titokzatos természetére – a „Sötét Erő” lett. Cumming úgy gondolta, hogy a cár felesége, Alexandra férje távollétében nagymértékben fog Raszputyin tanácsaira támaszkodni, s ha az oroszok lepaktálnak Németországgal, akkor a németek 350 ezer katonát tudnának átcsoportosítani a nyugati frontra.

A népszerű történet szerint Oswald Rayner 1916-ban, Raszputyin halálakor épp Szentpéterváron tartózkodott. Raynernek ráadásul közeli barátja volt még az egyetemről Félix Juszupov herceg, akinek palotájában a gyilkosság történt. Juszupovnak valószínűleg fontos szerepe volt a gyilkosság előkészítésében. Juszupov – visszaemlékezései tanúsága szerint – palotájába csalta Raszputyint, és ciános süteménnyel kínálta. Mivel azonban ezeknek semmi hatásuk sem volt, átment a dolgozószobába, ahol összeesküvő-társai várakoztak, felvett egy pisztolyt, és szíven lőtte a szerzetest. Egy óra múlva tért csak vissza a tett színhelyére, ahol döbbenten látta, hogy Raszputyin még mindig életben van. A szerzetes talpra ugrott és nekitámadt Juszupovnak, majd az udvarra menekült, ahol egy másik összeesküvő, Vlagyimir Puriszkevics végül agyonlőtte.

Egy 2004-ben napvilágot látott elmélet szerint a legfrissebb orvos szakértői vizsgálat teljesen ellentmond ennek a történetnek. A Raszputyin holttestéről készült fotókon ugyanis jól látszik egy harmadik golyó ütötte seb is, méghozzá a koponya közepén. Ez utóbbi, pontos célzást igénylő lövést a kutatók szerint nem adhatta le más, mint profi gyilkos. A lövést ezen kívül közelről adták le, márpedig Puriszkevics messziről és hátulról lőtt az áldozatra. A három golyónyom mind eltérő méretű, és a bűnügyi orvos szakértők azt is kiderítették, hogy a golyókat három különböző fegyverből lőtték ki: így csakis a palotában várakozó Rayner lehetett a harmadik fegyveres.

A brit titkosszolgálat – miután Juszupov és társai a közeli folyóba lökték Raszputyin holttestét, amelyet a rendőrség már másnap megtalált – nem állt volna meg itt. Cummings 1918-ban kiadta a jelszót: meg kell gyilkolni Joszif Visszarionovics Dzsugasvilit, azaz Sztálint, aki szintén a Németországgal kötendő béke mellett emelt szót, tovább borzolva ezzel Nagy-Britannia idegeit. Ez azonban túlságosan is kockázatosnak tűnt, a feladatra kiszemelt ügynök visszautasította a kérést, mire Cummings kirúgta őt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár