2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Mengele második élete

2014. január 30. 08:09

Miután a holokausztot követő felelősségre vonásokat és kivégzéseket sértetlenül elkerülte, 1979-ben, több mint harminc évvel a nácizmus összeomlása után távozott az élők sorából Josef Mengele – anélkül, hogy akár egy napot is börtönben töltött volna. A Halál Angyalaként ismertté vált náci doktor 1949-ben szökött Dél-Amerikába. Élete bujkálással eltöltött utolsó három évtizedéről keveset tudunk, ám egyes vélekedések szerint nem kizárt, hogy folytatta az auschwitzi táborban megkezdett emberkísérleteit.

Élet és halál ura

Mengele auschwitzi haláltáborban végzett tevékenysége közismert: 1943-tól fogadta a rabokat, kesztyűben és fehér köpenyben várta az emberszállítmányokat, és döntött arról, hogy kinek van joga élni és kinek nem. Előbbiek orvosi kísérleteihez szolgáltak alanyként, míg a halálra ítélteket kivégzésük után felboncolta. „Főként az ikrek érdekelték: háromezrükön folytatott kísérleteket, melyeket közülük végül csak 285-en éltek túl” – magyarázza Gilberto Corbellini, a római La Sapienza egyetem orvostörténésze. „Kísérleteinek, melyek a szadizmus és a rasszista ideológiába vetett vakhit keveredésének jegyeit hordozták magukon, nem volt semmiféle tudományos alapja. Mengele álma a fajnemesítés, azaz az árja faj kiválasztása és fenntartása volt.”

Laboratóriumában, Auschwitz 10-es blokkjában rendszeresek voltak az altatás nélkül végzett operációk, csonkítások, valamint a lepra- és tífuszbaktériummal történő oltások. Mengele keresztezett vérátömlesztéseket hajtott végre, emberek összevarrásával sziámi ikrek létrehozására tett kísérletet, szemükbe különféle folyadékokat csepegtetett, hogy megváltoztassa azok színét, kasztrálást, sterilizálást végzett, és embereket fagyasztott le.

Egy ilyen emberről természetszerűleg különféle vérfagyasztó történetek, pletykák születtek, melyek körét az olyan filmek, mint A brazíliai fiúk, vagy a Dél-Amerikában állítólagosan folytatott, ikreken végzett kísérleteiről szóló könyvek jelentősen bővítették. A történészek számára mindezek persze csak legendák, ugyanakkor a Halál Angyalának második életéről egyre több hitelesnek mondható információ kerül napvilágra.

A CIKK FOLYTATÁSÁT KERESSE A MÚLT-KOR TÖRTÉNELMI MAGAZIN TÉLI SZÁMÁBAN

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár