2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kiterjesztik a nácivadász plakátkampányt

2013. november 26. 11:01 MTI

Kiterjeszti a még élő náci háborús bűnösök felkutatását célzó németországi plakátkampányát a Simon Wiesenthal Központ. A plakáton az auschwitzi haláltábor bejárata látható egy fekete-fehér felvételen, valamint egy szöveg, amely szerint "késő, de nem túl késő" felelősségre vonni a náci háborús bűnösöket. A nyomravezetők 25 ezer euró jutalmat kapnak - olvasható a hirdetéseken.

Az Utolsó esély 2 nevű akció a vártnál eredményesebb, július óta száznál is több feltételezett náci háborús bűnösről kaptak már adatokat a lakosságtól, ezért a köztéri hirdetéseket Berlin, Hamburg és Köln után kihelyezik Drezdában, Frankfurtban, Lipcsében, Magdeburgban, Münchenben, Nürnbergben és Stuttgartban is - mondta hétfőn Münchenben Efraim Zuroff, az intézmény igazgatója.

A plakáton az auschwitzi haláltábor bejárata látható egy fekete-fehér felvételen, valamint egy szöveg, amely szerint "késő, de nem túl késő" felelősségre vonni a náci háborús bűnösöket. A nyomravezetők 25 ezer euró jutalmat kapnak - olvasható a hirdetéseken. Eddig összesen 285 bejelentést tettek a Simon Wiesenthal Központnál. Ezek alapján 111 személyt azonosítottak. Legnagyobb részük, több mint nyolcvan ember Németországban él. A központ kutatói négy ügyet átadtak az illetékes német nyomozóhatóságnak. Büntetőeljárás egyelőre egyik esetben sem indult.

Az ügyészségnek átadott németországi esetekben érintett feltételezetett háborús bűnösök életkora 85-90 év körül van. Egyikük a központ ismeretei szerint részt vett az 1944-es oradouri tömeggyilkosságban - amelyben a náci párt fegyveres alakulata, az SS tagjai megölték a franciaországi település 642 lakosát -, egy másik személy, egy nő pedig táborfelügyelő volt az auschwitz-birkenaui haláltáborban - mondta Efraim Zuroff. Részleteket az ügyészségi vizsgálatra hivatkozva nem közölt.

Az első Utolsó esély program 2002-ben kezdődött Kelet-Európában, 2003-ban Ausztriában és 2005-ben Németországban. Az akciók során nagyjából ötezren fordultak a Simon Wiesenthal Központhoz. A tőlük származó információk alapján 655 személlyel kapcsolatban kezdtek adatgyűjtést, és végül 103 ügyet átadtak az illetékes nyomozóhatóságoknak. Nyolc esetben büntetőjogi eljárás indult.

Az újabb próbálkozást az úgynevezett Demjanjuk-ügyben 2011-ben hozott ítélet motiválta, amely megváltoztatta a nácik által elkövetett háborús bűncselekmények jogi megítélését. Korábban a tettesek felelősségre vonásához bizonyítani kellett a részvételt legalább egy gyilkosságban, John Demjanjuk, a sobibori haláltábor őre ellen viszont úgy emeltek vádat, hogy egyetlen gyilkosságot sem lehetett rábizonyítani. A müncheni tartományi bíróság arra az álláspontra helyezkedett, hogy ez nem is szükséges, hiszen éppen a lágereket őrző személyzet munkája tette lehetővé a náci haláltáborokban elkövetett tömeggyilkosságokat. A bíróság ennek alapján ítéletében kimondta, hogy Demjanjuk bűnsegéd volt 27 900 zsidó fogoly meggyilkolásában.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár