2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Amikor Guyon Richárdból Hursid pasa lett

2013. március 26. 13:52 MTI

Magyarország ankarai nagykövetsége és isztambuli főkonzulátusa megemlékezést szervez Guyon Richárd francia származású brit katona, az 1848-1849-es szabadságharc egyik vezéralakja születésének 200. évfordulója alkalmából a hadvezér isztambuli síremlékénél kedden.

Guyon Richárd (1813-1856) igazán nagy karriert az 1848-1849-es szabadságharc idején futott be, a magyar ügy egyik katonai vezéralakjává vált, vitézségét és személyes bátorságát több alkalommal is bizonyította. 1849 augusztusában vonult törökországi emigrációba, majd a Porta szolgálatába állt, és Hursid pasa néven vált híressé. Jelentős érdemeket szerzett Damaszkuszban, majd a krími háborúban az ázsiai fronton és Karsz városának védelmében. Guyon Richárd sírja az isztambuli Haydarpasa temetőben található.

Hóvári János ankarai nagykövet elmondta: a koszorút ő és az isztambuli főkonzul helyezi el a katona síremlékénél a két törökországi magyar képviselet nevében. Az eseményen képviselteti magát az ankarai brit nagykövetség, valamint jelen lesznek a török hadtörténet szakértői.

Felidézte, hogy a nemzeti ünnep alkalmából az elmúlt két hétben több helyen is tartottak megemlékezést, így az ankarai Kossuth Lajos utcában és Kütahya városában is, ahol Kossuth csaknem két évet élt száműzetésben. "Magyarországnak nem szabad elfelednie, hogy Kossuth Lajos első állandó menedékét Törökország biztosította. Nagymértékben a szultánnak volt köszönhető az, hogy Kossuthot nem érte utol az osztrák megtorlás" - fogalmazott a diplomata.

"A magyar-török közös történelmi emlékezet fenntartása különösen fontos. Ma már minden török hallott II. Rákóczi Ferenc és Mikes Kelemen rodostói száműzetéséről, Kossuthról és a kütahyai Magyar Házról, de ugyanúgy erősítenünk kell Thököly Imre és Zrínyi Ilona izmiti kultuszát, mint az osmaniyei Bartók Múzeum hírét is" - hangsúlyozta Hóvári János.

A szabadságharchoz kapcsolódik továbbá Kmety György - vagy ahogy a törökök ismerik, Iszmail pasa - emléke is, hiszen ő volt "Karsz megmentője" - közölte. Hozzátette: erőfeszítéseket tesznek azért, hogy róla is méltó módon emlékezzenek meg. Kmety György (1813-1865) honvédtábornok a világosi fegyverletétel után Törökországba menekült és belépett a török hadseregbe. 1855-ben komoly szerepet játszott a karszi erőd ellen indított orosz ostrom visszaverésében.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár