2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Észak-Korea felrúghatja az 1953-as fegyverszünetet

2013. március 6. 14:03 MTI

Észak-Korea kilátásba helyezte, hogy semmibe veszi az 1953-ban kötött fegyverszünetről szóló megállapodást, ha az Egyesült Államok és Dél-Korea folytatja a hadgyakorlatot.

Észak-Korea kedden azzal fenyegetőzött, hogy figyelmen kívül hagyja az 1953-ban kötött fegyverszünetet, ha déli szomszédja, Dél-Korea és az Egyesült Államok folytatja két hónaposra tervezett, éves hadgyakorlatát. Az észak-koreai hadsereg vezetésének képviselője közleményben szögezte le, hogy az 1950 és 1953 között lezajlott koreai háború harci eseményeit lezáró fegyverszünet "teljes mértékben érvényét fogja veszteni".

A KCNA hivatalos hírügynökség által ismertetett közlemény szerint Phenjan arra készül, hogy a dél-koreai-amerikai katonai manőverekre válaszul beszünteti katonai missziójának munkáját a két országot elválasztó demilitarizált övezetben lévő Panmindzsonban, megszakítja a gyors összeköttetést biztosító "forródrótot", és további ellenlépéseket tesz.

A fegyverszüneti egyezmény kiiktatását Phenjan a március 11-i dátumhoz köti. "Amikor a hadgyakorlat március 11-én a fő fázisába lép", a tűzszüneti egyezmény hatályát veszti - fenyegetőzött Phenjan a közleményben. Ez nem az első ilyen fenyegetés február óta, amikor Észak-Korea egyszer már felidézte Dél-Korea "teljes megsemmisülésének" képét.

A közlemény megjelenése gyakorlatilag egybeesik azzal a hírrel, hogy a KNDK hagyományos szövetségese, Kína megállapodott az Egyesült Államokkal abban, hogy újabb büntetőintézkedéseket kezdeményeznek az ENSZ-ben a február 12-én végrehajtott észak-koreai kísérleti atomrobbantás miatt. A koreai háború befejezése, 1953 óta a fegyverszüneti vonal, illetve az annak két oldalán létesített demilitarizált övezet osztja ketté a Koreai-félszigetet.

John Kerry amerikai külügyminiszter keddi katari sajtótájékoztatóján reményét fejezte ki, hogy Észak-Korea részt vesz a világot aggasztó kérdések megoldását célzó tárgyalásokon, és nem az 1950-53-as koreai háború után kötött fegyverszüneti megállapodás megsértésével fenyegetőzik. "Sokkal inkább az szolgálná a világ érdekét, ha Észak-Korea elkötelezné magát a párbeszéd mellett" - mondta John Kerry.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár