2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Félt Agatha Christie-től a brit titkosszolgálat

2013. február 6. 08:59

A paranoia lett úrrá a brit titkosszolgálat munkatársain, amikor a kezükbe vették Agatha Christie 1941-ben megjelent krimijét, ugyanis attól féltek, hogy a regényben szereplő egyik karakter leránthatja a leplet a hétpecsétes titok övezte kódfejtő programjukról, amelynek a német Enigma-kódrendszer feltörését is köszönhették.

A helyszín Anglia, az időpont a második világháború. A szigetországba menesztett német ügynökök már javában dolgoznak azon, hogy a küszöbönálló inváziót előkészítsék. A brit titkosszolgálat egyik embere ekkor egy balesetnek álcázott gyilkosságban életét veszti. Utoljára még elmondja megbízóinak, hogy az Angliában levő német ügynökök vezetőjének kódneve vagy N vagy M, és hogy egy üdülőhelyen, Leahampton csendes városában tartózkodik.

Majdnem a frászt hozta Alfred Dilwyn “Dilly” Knoxra a krimi koronázatlan királynője, Agatha Christie, amikor 1941-ben kiadta N or M (N vagy M) című, magyarul 1975-ben, Göncz Árpád fordításában megjelenő nagy sikerű regényét. Knox ugyanis a brit titkosszolgálat egyik vezető kódtörője volt, a szervezet pedig azért aggódott, hogy a regényben szereplő Bletchley őrnagy neve nem fedi-e fel kilétüket – olvasható a témával foglalkozó legújabb könyvben, a The Codebreakers of Station X című kötetben.

A második világháború ideje alatt a központ több mint 10 ezer embert foglalkoztatott azzal a céllal, hogy a titkosított német üzeneteket megfejtsék. A Bletchley Parkban dolgozó kódfejtőknek sikerült feltörniük a németek híres-hírhedt Enigma-kódrendszerét, aminek köszönhetően a brit parancsnokok számára nyílt titokká vált, hogy mire készül a náci Németország Anglia ellen.

Az MI5 vezetését rendkívül aggasztotta, hogy az akkor már befutott írónő tud-e bármit is a Bletchley Parkban folyó munkáról. A titkosszolgálat ekkor berendelte az Agatha Christie-vel tudvalevően jó kapcsolatot ápoló Knoxot, de a férfi azt hajtogatta, hogy a félelmeknek semmi alapjuk nincsen. A nyomozók féltek attól, hogy ha az írónőt fogják vallatóra, akkor azonnal lelepleződnek, ezért Knoxot kérték meg a nem túl hálás feladatra.

A két jóbarát az írónő Courn’s Wood-i otthonában találkozott, ahol Knox arról kérdezte Christie-t, hogy miért Bletchley-re keresztelte egyik karakterét. Az írónő válaszul elmagyarázta, hogy éppen Oxfordból tartott Londonba, amely út során a vonat váratlanul sokat vesztegelt Bletchley-ben – így „bosszúból” esett a választása Bletchley-re a regény egyik legkevésbé szerethető szereplőjének névválasztásakor, idézte fel a történetet a The Telegraph brit napilap.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár