2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Aki James Bond alakját megihlette

2012. szeptember 25. 18:03

Egy történész kutatása szerint Nagy-Britannia legnagyobb második világháborús kéme, a White Rabbit név alatt futó titkos ügynök keresendő Ian Fleming James Bond karaktere mögött. Frederick Edward "Tommy" Yeo-Thomas repülőezredesnek még a buchenwaldi koncentrációs táborból is sikerült megszöknie.

A White Rabbit álnevet viselő tiszt háromszor szállt le ejtőernyővel a németek által megszállt Franciaországban, mielőtt elfogták, s a Gestapo megkínozta volna. Az egyik küldetése alkalmával közvetlenül magának Winston Churchillnek kellett jelentést tennie. Elfogását követően a buchenwaldi koncentrációs táborba szállították, ahonnan sikerült megszöknie, s elérnie a szövetséges védelmi vonalakat.

A James Bondhoz való kapcsolatát felderítő dokumentumot a nyugat-londoni Nemzeti Levéltárban Sophie Jackson történész tárta fel, aki a Churchill’s White Rabbit: The True Story of a Real-Life James Bond című könyvében fejtette ki kutatásait. Jackson egy 1945-ből származó feljegyzést talált, amelyet a szintén a brit hírszerzésnél dolgozó Fleming írt, s amely az ügynök sikeres szökéséről számolt be. A történet két szereplője a hírszerzés két különböző osztályán dolgozott, de hamarosan kapcsolatba kerültek.

Jackson szerint ez az egymásra találás, illetve a Yeo-Thomas és James Bond közötti figyelemreméltó hasonlóság alátámasztja elképzelését, amely szerint Fleming karaktere kollégája természetén és ténykedésén alapszik. A fiktív és a valóságos ügynök közti párhuzam a személyes életükben, a nőkkel való bánásmódjukon és titkos ügynöki működésükön érhető tetten.

Yeo-Thomas ezáltal beállt a James Bond karakterét inspirálók hosszú sorába, akik között megtalálható Conrad O’Brien-ffrench, Patrick Dalzel-Job, Bill “Biffy” Dunderdale, Fleming testvére, Peter és maga a szerző is.

Az egyik legszembetűnőbb párhuzam az, amikor a Casino Royale című első Bond-regényben a fiktív kémet olyan technikákkal kínozzák, mint Yeo-Thomast. Ezenkívül a halottaskocsiban való bujkálás, a személyazonossággal való játék, a nők gyors meghódítása, a vonatokon való ugrálás vagy az egyenruhacsere mind-mind hasonlóságot mutat a két szereplő között.

Egy küldetése során az „igazi Bond” a németekkel teletömött Lyon-Párizs expresszen utazott, ahol a helyi Gestapo hírhedt vezetője, a „lyoni mészáros” néven elhíresült Klaus Barbie ült le vele szembe. A náci hírszerzés rajta volt Yeo-Thomason, ám a források szerint sikeresen érte el a megszállt fővárost, miután a franciául folyékonyan beszélő angol elcsevegett a mészárossal, a német megszállás híveként tüntetve fel magát. Az ellenséggel való közvetlen találkozás a Fleming From Russia, With Love című regényében is megtalálható, amikor James Bond az Orient Expressen egy ellenséges ügynökkel vacsorázik.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár