2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Amikor egy filozófus mentené a monarchiát

2012. március 5. 10:23

A Leviatán szerzője, Thomas Hobbes még a kenőpénztől sem riadt volna vissza, amikor az angol monarchia megmentése volt a tét.

Mint ismeretes, Hobbes I. Károly király (1600-1649) hű támogatója volt, de az csak egy nemrégiben előkerült levélből derült ki, hogy a Leviatán szerzője tanácsokat is osztogatott a Parlament által később lefejezett uralkodónak: arra kérte, csábítsa át táborukba az ellenség flottaparancsnokát, Robert Richet, Warwick grófját, s győzze meg, hogy tudását inkább az ő oldalukon kamatoztassa tovább. A filozófus John Evelyn angol író apósának, Richard Browne-nak, a király franciaországi követének adta át a levelet. A kézírás megegyezik Hobbeséval, a dokumentumon pedig a következő szöveg olvasható: "Proposition. E. of Warwick &ct. T. H."

„Nem tudunk más ilyen írásról, ami Hobbes tollából származna” – közölte Noel Malcolm, az oxfordi All Souls College kutatója. Malcolm kifejtette: Hobbes politikai írásai általában absztraktak voltak, de ebben az esetben elég egyértelműen fogalmazott a filozófus. A dokumentumot a The Historical Journal legújabban számában tették közzé.

1643-ban még a royalistáknak állt a zászló, s Londonon kívül nagy területet tudhattak magukénak. Az év végén azonban a skótok beavatkoztak a parlamentiek oldalán, majd 1644 februárjában átlépték a határt; Hobbes ekkor írhatta levelét, amelyben hangot ad félelmének, jelesül annak, hogy a skótok Svédországot is belerángathatják a háborúba.

Hobbes abban reménykedett, hogy sikerül átcsábítani Warwick grófját a monarchistákhoz, és magával hozza a parlamentiek flottáját is. Malcolm szerint ennek esélye egyenlő volt a nullával, mindenesetre ha ez mégis bekövetkezett volna, akkor az megfordíthatta volna a háború kimenetelét.

A filozófus mindent megtett, hogy Rich a royalisták táborába kerüljön. Ez azért is érdekes, mert politikai írásaiban – legalábbis egy stabil államban – Hobbes a megvesztegetés mindennemű formáját visszautasította, a mostani helyzet azonban egyedülálló volt: a királyság léte forgott kockán. „Úgy gondolta, hogy majdnem minden eszközt fel kell használni a háború befejezéséhez és a király uralmának restaurálásához” – magyarázta Malcolm.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár