2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

CT segítségével készítettek másolatot egy Stradivari-hegedűről

2011. november 30. 13:43 MTI

Stradivari-hegedű pontos másolatát alkotta meg komputeres tomográfia segítségével egy amerikai kutatócsoport; a projektről az Észak-Amerikai Radiológiai Társaság (RSNA) éves közgyűlésén számoltak be.

"A komputeres tomográfia egyedülálló betekintést nyújt a történelmi tárgyak belsejébe, lehetővé teszi, hogy megismerkedjünk elkészítésének mesterfogásaival. Ily módon a CT-felvételek alapján lehetővé válik e tárgyak hihetetlen pontossággal való újraalkotása" - olvasható a BBC hírei között.

Antonio Stradivari (1643-1737), a valaha volt legnagyobb hegedűkészítő a becslések szerint ezer mesterhangszert alkotott. Közülük 650 maradt fenn, amelyek kivételes hangzásuk miatt igen nagy megbecsülésnek örvendenek a hegedűművészek korében.

Steven Sirr, a Minnesotai Egyetem radiológiai intézetének docense két hegedűkészítővel működött együtt, hogy újraalkossanak egy 1704-es Stradivari-hegedűt, a Betts Stradivariust. "Két célunk volt - egyrészt meg szerettük volna érteni, hogy miként 'működik' a hegedű, másrészt újra szerettük volna alkotni az egyedülálló hangszert, elérhetővé tenni a kópiákat fiatal hegedűművészek számára, akik nem tudják megfizetni az eredetit" - magyarázta Steven Sirr.

A radiológus 64-szeletes CT-vel ezernél több felvételt készített, majd a képeket úgynevezett sztereolitográfiai fájlokká konvertáltak. Ezeket már képes "elolvasni" a komputer vezérelte CNC-gép, amellyel kifaragták a hangszer alkotórészeit, majd kézileg rakták össze, és lakkozták. "A felvételek segítségével állapítottuk meg például a faanyag tömörségét, a lemezek vastagságát" - jegyezte meg Steven Sirr, hozzátéve, hogy a replika hangja rendkívüli módon hasonlít az eredeti hangszeréhez.

"Amikor hegedűt készítünk, lemásoljuk azokat a változásokat, amelyek az elmúlt 300 évben végbementek a fában, például a kialakult apró deformitásokat, parányi repedéseket" - ismertette az eljárást a radiológus. Steven Sirr reményei szerint sikerül megismételni az eljárást más antik hangszerekkel. Így a fiatal muzsikusok az eredetivel csaknem azonos hangszer birtokába juthatnak.

A New York-i Julliard School dékánja üdvözölte az ötletet. "Minden vonóshangszeren játszó fiatal zenész a főiskola elvégzése után óriási gondba kerül, hogy honnan szerezzen olyan hegedűt, amely a szólókarrierhez szükséges. Számukra óriási segítséget jelentene, ha a mostani ár töredékéért juthatna kiváló hegedűhöz" - emelte ki Ara Guzelimian.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár